Lysande spellistor: John Barry (1939-2011)

av Fredrik Fyhr

John Barry var en av filmhistoriens bästa kompositörer och i mina ögon en fantastisk musikalisk begåvning; en eklektisk konstnär med sinne för det dramatiska, suggestiva, lätt erotiska. Sättet han lekte med brassinstrument, stråkar och elektriska gitarrer har helt och hållet saknat motstycke; åtminstone gör det där Barrysoundet det. Barry var ursprungligen jazz- och swingmusiker av den gamla skolan och som filmkompositör blandade han just den lekfullheten med det tunga maskineriet som musikstycken för orkester innebär. Mest berömd blev han förstås för dom tretton (rätta mig om jag har fel) Bondfilmer han gjorde musik för – men å andra sidan blev han det med rätta eftersom han i stort sett designade hela 007-soundet efter Monty Normans ursprungliga vinjett.

Jag ser det (givetvis!) som min uppgift att envist upplysa världen om talanger som John Barry – talanger som tyvärr gärna hamnar i skymundan *ledsen smiley mot världen* – så jag har sammanställt en Spotifylista över några av hans mest minnesvärda stycken musik. Jag har inte tagit med hans orkesterarbete för Elizabeth Taylor och/eller Nancy Sinatra och sådana – och med undantag för det gudomliga titelspåret till On Her Majesty’s Secret Service och Pussy Galore’s Flying Circus, har jag inte heller tagit med några James Bond-spår.

Lyssna istället på det rasslande svänget i Beat For Beatniks och titelspåret till Beat Girl, den storartade melodiska dramatiken i Zulu och The Dove. Eller dom blaffiga Oscarbelönade tonerna från Dansar med vargar och Out of Africa. Drick något starkt och lugnande till dom porriga saxofonerna i styckena från Specialisten och Body Heat – notera, om ni sett dessa filmer, hur fascinerande briljant musiken är i kontrast till filmernas kvalité. Det gäller ju det dubbla i 90-talsversionen av The Scarlet Letter, som ingen tyckte om men som hade ett helt genialiskt Barry-soundtrack.

John Barrys musik är perfekt att ha på närhelst du vill göra tillvaron lite mer spännande – du kommer omedelbart tro du är med i en thriller eller ett romantiskt drama så fort du låter John Barry eka genom din bostad.

Jag gillar’t, i alla fall.

Annonser