Underskattade ansikten: Steven Berkoff

av Fredrik Fyhr

Steven Berkoff, född 1937 i England, är ett underbart surkart, och min personliga vinnare i Lars Norén-lookalike-tävlingen. Båda hans föräldrar var ryssar, vilket kan förklara hans intensiva temprament – han blev på 80-talet känd som intensivt armviftande, fanatiskt hojtande och aggressivt gläfsande skurk i Octopussy, Snuten i Hollywood och Rambo II för att sen dyka upp lite här och var i alltifrån Legionarre mot Van Damme till Kafka, som han själv regisserat på teatern. Hans kännetecken är oftast en blandning mellan psykotiskt känslokallt stirr och Dr Strangelove-aktiga vredesutbrott; intressant nog har han varit med i både Clockwork Orange och Barry Lyndon. Givetvis var han sadistisk där också (han är den ena polisen i polisförhörsscenen i Clockwork Orange och i Barry Lyndon spelar han den karismatiske ”Lord Ludd”).  Givetvis har han förresten också spelat Hitler.

Funnily enough är Berkoff också intensiv sionist, vilket känns lämpligt eftersom det gör honom ännu mer osympatisk (Värt att poängtera är kanske att det är nationalism i sig jag stör mig på, inte nödvändigtvis Israel. Et cetera).

Det är alltid lika kul att se Berkoff ploppa upp, eftersom han har en tendens att användas sporadiskt, här och där, utan vidare förvarning. Enligt IMDb ska han vara med i Finchers USA-version av The Girl With the Dragon Tatoo, men mystiskt nog står det inte vad han har för roll. Förmodligen någon mindre sympatisk figur. Igen.

Han kännetecknas också av en jättevårta (böld? födelsemärke?) mellan ögonbrynen. Den blir nästan som hans onda öga.

Steven Berkoff har djupa åsikter om mat

Annonser