10 saker jag tycker om, 10 saker jag inte tycker om

av Fredrik Fyhr

Tycker om:

1. Ärlighet, i alla former och sammanhang (även mot en själv). Mer sällsynt än man tror.

2. Lojalitet, dvs förmågan och viljan att strunta i sig själv för något eller någon annans skull.

3. Tålamod, lyhördhet, ödmjukhet. Att vara här nu och inte skynda mot nästa steg. Bli klar med något till hundra procent oavsett hur lång tid det tar – sedan börja på något nytt. Återigen, gäller i alla former och sammanhang.

4. Verkligt kreativa och oförutsägbara människor.

5. Osjälviskhet. Den goda viljan, det kategoriska imperativet, ren och skär förmåga att vända andra kinden till.

6. September (månaden)

7. Livet i sig självt, känslan av äventyr och romantik. Existensen i själva helheten, känslan av att finnas till.

8. Religion och andlighet, förmågan och modet i att tro och känna hopp.

9. Kaffe, whisky, och dylika saker i den riktningen.

10. Familjen och hela släktträdet jag kommer ifrån, samt den brokiga lilla skaran människor jag har turen att kalla vänner. Bär även med mig alla bekantskaper och relationer som inte fungerat eller som av olika anledningar försvunnit. De är viktiga. 

Tycker inte om:

1. Metalldetektorer

2. Tävlande

3. Svett

4. Alla fordon utom tåg.

5. Brölande, skrålande, alla typer av opropertionerligt högljutt, alkoholpåverkat beteende. Samt, icke att förglömma, alla typer av ljudligt ätande.

6. Okunskap, omedvetenhet och ointresse. En ganska omfattande punkt.

7. Posöreri, dvs snobbiga storasystrar och andra som låtsas förstå hur allt är fastän dom bara är ängsliga (och därmed måste bli posörer). Alternativt pretentiösa människor som bryr sig mer om hur dom säger något än vad dom säger. Kan för skojs skull förkortas till ”generellt Stockholmsbeteende”. Eller varför inte ”neo-Malmöitiskt” beteende. Här ingår även trendtänk, framför allt politiskt korrekt sådant.

8. Inskränkt gnäll (besläktat med punkt 6)

9. Fans av alla slag, samt allmän nördighet. Framför allt är jag allergisk mot nördigt och självhävdande prat om film, musik, litteratur etc. Det är okej att inte veta vem X och Y är. Återigen är det förståelsen av något som spelar roll, inte vad man hört/sett och inte.

10. Självcentrering. Att alltid bara utgå ifrån sig själv och alltid söka tillfredsställa sina egna behov först, samt därmed också indirekt föreställningen att världen cirkulerar kring en själv och att alla andra bara är spelpjäser för, eller speglingar av, ens eget liv och inte människor man egentligen bryr sig om på något djupare plan. (Not: Detta är inte samma sak som självupptagenhet, som har mer med fåfänga att göra).

11. Valar.

*

Inspirerad av Noel Gallagher förstås (vad för gemytligheter är inte det):

Annonser