Tre kronor: Avsnitt 56-58 – Knark, finlandsfärjor och spyor i vasken

av Fredrik Fyhr


Victoria hånglar upp Taggen men blir avbruten av Klimax och en käck River

Avsnitt 56. M: Bergqvist. R: Klänge. Klimax fyller år, blir grattad av alla kidsen som har köpt godis för 275 spänn åt honom. Han vill dock inte öppna Gustav Franks paket. Pamela återvändar från sin fosterfamilj till Gustavssons; dom kommer på att dom kan adoptera/bli kontaktpersoner henne. Victoria är bakis inför sin familj, vars morgon är som den brukar. Ann-Sofie vräker mängder av melodramatiskt gnäll över Charlie. Bamse och Katta är fortfarande osams om Steffo. Alva ska hungerstrejka och råkar i massiv konflikt med Kaj. Hugo vill att alla ska bli kompisar med pappa Sten. Reine ska höja Bamses hyra och tvingar hälsovårdsnämnden till Pan Pizza. Han vill dock inte adoptera Pamela. Gustav Frank freakar och lämnar plötsligt Birgitta. Victoria hånglar upp Taggen men blir avbruten av Klimax och en käck River. Sen sticker hon sedvanligt. Pilla är deprimerad och lamslagen inför mötet med Sten. Steffo berättar för kidsen om hur han blev oskyldigt ditsatt och om att knark är bajs. Birgitta ältar för Ann-Sofie som övertalar henne om att hänga med på en Finlandskryssning. Steffo försöker smöra för Katta som är sotis på Agneta. Charlys utrfysning från jobbet forstätter. Halva avsnittet sitter han intill en ful krukväxt och väntar på någon som aldrig kommer, intill en kylig sekreterare som inte kan hjälpa till. Till slut anländer dock ”Rötger” som förklarar att han ska vara glad att han har ett jobb överhuvudtaget och att han aldrig kommer bli ”smart”. Ann-Sofie är full och vill spela TP. Hälsovårdsnämnden hittade ingenting på Pan Pizza, men tar tillfället i akt och går igenom Reines närköp när dom ändå är i farten. Gustav Frank vankar omkring full i stan. Katta går in i gamla vanor och outar Agneta rakt upp och ner. Taggen förföljer Victoria till Gamla stan där hon köper knark. Lena och Bamse flörtar. Kaj motar Sten och Smedman när dom kommer fram; Sten försöker nästla sig in men misslyckas, mumlar neurotiskt och kastar sin Hugo-present i snön. Gustav Frank ranglar in och bölar självömkande när Klimax och Birgitta sitter och äter. Reine och Mimmi bråkar om Pamela. Dom bestämmer sig för att bli kontaktpersoner. Charly bjuder Kaj på te. Sen kommer Ann-Sofie in full och ylar. Gustav Frank spyr i vasken. Victoria heroinfreakar på Taggen.

Pluspoäng till: Kaj och Alva. Charly.

Minuspoäng till: Katta.

Noteringar: Bråket mellan Kaj och Alva är oväntat effektivt.

– En fantastisk Ed Wood-aktig scen mellan Katta och Lena där Lenas mick är lägre än Kattas och man inte hör vad hon säger.

Citat:

”Gustav du behöver inte be om ursäkt. Jag skiter i dig.” / Klimax.

”Tyvärr så är den här familjen kriminellt belastad” / Gunvor talar utifrån sin soc-erfarenhet.

”Det vet väl alla hur en pizza funkar, va. Råttkött och salmonella i pizzan och mjölbaggar och annat skit i skafferiet” / Reine

”Vi kan väl… tjacka en jycke istället?” / Reine

”Du är inte klok” / Bamse till Katta.


Tanja mår inte så bra.

Avsnitt 57. M: Gidfors R: Klänge. Nästan alla kvinnor i serien åker på Finlandsfärja och lämnar männen bakom sig i 24 timmar – Bamse tittar på TV naken och Gustav Frank vet inte hur en tvättmaskin fungerar. Kaj släpper iväg Alva till Bryssel för nån slags aktion; sen bjuder han in Sten Frisk och Åke Smedman på middag när Pilla är borta. Jojje vill ha pengar av Charly för Bryssel-resan. Han tackar nej, beklagar och kallar honom för ”lyx-anarkist”. Sen använder han alla sina kapitalistiska kunskaper för att få pengar av Victoria och Reine till ingen nytta. Reine och Pamela tittar på TV. Ann-Sofie börjar färden på färjan genom att sno vin från baren. Reine och Pamela spelar poker med tändstickor. Taggen och Victoria börjar bråka om att hon knarkar. Jojje outar Alva att det inte blir någon Brysselresa och får henne att tro att det ”handlar om att börja på gräsrotsnivå”. Bamse och Steffo lejer en radioreporter att intervjua och pusha Reine på hans fuffens. Gustav Frank besöker Kaj och pratar om sin cancer. Tuff-Pamela klipper radioreporterns sladd för att hjälpa Reine ur knipan. På färjan battlar Katta och Agneta om vem som kan få omkull gitarristen Tomas. Victoria har FF och därmed fest; Jojje har på sig Charlys fez. Pilla ringer hem och Hugo svarar; hon inser därmed att Kaj äter middag med Sten och Smedman (och Hugo). Victoria ger piller till Tanja. Reine och Pamela dricker kaffe och har ett fett bråk om livets hårda. Alva försöker hångla upp Jojje på festen. Gustav Frank freakar över att River inte sover. Ann-Sofie sjunger My Way på färjekaraoken. Katta häller ett glas över Agneta när hon stöter på gitarr-Tomas; senare har Katta hånglat upp honom och dom slinker in i hennes hytt. Tanja mår inte så bra; Victorias fest spårar ur. På färjan är Ann-Sofie aspackad och manodepressiv som vanligt; hon försöker strippa för några män och blir sen hotad med fyllecell. Tanja spyr i vasken. Polisen kommer till festen, ringer Mariapol och frågar vems knarket är.

Pluspoäng till: Charly. Reine. Pamela

Minuspoäng: Jojje. Katta.

Citat:

Pamela: Ska du köpa en sån där golvmopp?
Reine (i falsett): Käääft.

”Fattar du inte? Jag har en tjej som knarkar!” / Taggen.

”Men kul i jul” / Pamela använder konstiga uttryck.

”Det här är ju inte klokt” / Agneta


Charlie ser ut som en patetisk spion.

Avsnitt 58. M: Furuhagen R: Carmback. Birgitta hjälper Ann-Sofie hem efter Finlandsfärjan. Birgitta säger att hon måste sluta dricka, Ann-Sofie skyller på hormonerna. Väl hemma väntar Lena, som förklarar att man hittat narkotika på festen. Victoria tjuvlyssnar och gör Sanna-minen. Katta kommer hem till en nyduschad och påtagligt kåt Bamse som vill ha ”frukost”. Han misstänker på en gång att hon varit otrogen. Verner fyller år. Alla tycker han ska börja måla. Pilla är förbannad på Kaj för att han bjöd in Sten på middag och tillåtit Sten möta Hugo en gång till. Det blir föräldramöte på grund av det här med knarket. Reine tvingar Pamela att gå ut på stan och få folk att skriva på en pro-Mälarleden-lista. Hon får otroliga en krona per namn för besväret. Alla utom alla vuxna vet att Victoria knarkar. Hon skyller ifrån sig och svär på att hon lagt av med det där. Kaj ska prata med Alva om knark men blir nervös när hon pratar om sex istället. Soc tycker inte att Gustavssons är en lämplig familj för Pamela eftersom Kenta var stammis där och Jimmy sitter i fängelse. Steffo blir givetvis ”syndabock” för knarket eftersom han setat inne för langning. Gustav Frank beter sig odrägligt mot sin omgivning. Kaj försöker nervöst prata sex med Alva. Hon förklarar att om hon och Jojje ”gör det” är det väl deras ensak. Victoria virrar omkring i ett skjul och letar upp lite knark. Charlie ser ut som en patetisk spion. Jojje och Alva förklarar för Pamela att Reine utnyttjar henne och att listan är bajs. Reine har ett möte med kidsen och berättar om ”en kille han kände en gång som började röka marijuana” och så vidare. Ingen tjallar om Victoria. Pamela ger Reine en lista med 300 namnteckningar, dock är det en ny namnlista som är mot Mälarleden. Han lämnar in den till styrelsen utan att se efter. Sen visar det sig ändå att det är den profitvänliga lösningen för honom. Charlie har sagt upp sig – han är stolt och nöjd och vill skriva en bok om Islam. Han har storslagna planer för familjens harmoniska framtid. Gunvor och Verner utnyttjar svensk byråkrati genom att förpassa Pamelas soc-fall till fyra månader fram så att den krockar med hennes artonårsdag/myndighet. Victoria försöker prata med Ann-Sofie om sina knarkvanor men hon dricker bara vin. Pamela ger Verner någon slags skolåda i födelsedagspresent. Birgitta och Gustav Frank har storgräl efter att hon hittat hans morfintabletter. Victoria går till Steffo när han stänger Tre kronor. Det visar sig att han är hennes langare. Han ger henne två påsar och säger ”Nu är du min”.

Pluspoäng till: Pamela.

Minuspoäng till: Victoria.

Noteringar:

– Man ska aldrig lita på Ruben Salamander.

– Om Pamela ändå nästan var arton var ju hennes boende en icke-fråga.

Citat:

”Sluta tjaffsa, skriv på nu!” / Pamela tvingar folk att skriva på sin lista.

”Sex. Vi borde prata om sex…” / Kaj.

Jojje: Vadå kan du inte läsa eller?
Pamela: Rätt uppfattat, Einstein!

”Stick och måla en gris eller nåt!” / Pamela.

”Men Gustav det här är ju inte klokt! Har du blivit narkoman?” / Birgitta

”JAG STRUNTAR I DEN HÄR FAMILJEN OCH ER PRIMALTERAPI!” / Gustav Frank

*

Tre kronor (huvudsida)

Annonser