Tre kronor: Avsnitt 62-63

av Fredrik Fyhr


Sten Frisk psykar Kaj.

Avsnitt 62. M: Annika Stenlund R: Mandoki. Det är invigning av Mälarleden. Reine ska träffa kommunalrådet Torbjörn Hjärne för att smöra honom, av misstag sprayar han sig på morgonen under armen med Pamelas sprayburk. Katta börjar roa sig med att psyka  både Lena och Bamse nu när hon vet att han är otrogen med Lena. Pilla har fått röda rosor från Sten Frisk. Pamela börjar jobba (”för lön!”) på Mimmi Burger där Mimmi försöker lära henne att vara en artig servitris – Pamela har dock fortfarande problem med humöret och tycker att ”kärringarna glor”. Ann-Sofie flyttar hem till sin mamma och lämnar sin deppiga familj bakom sig. Reines möte med Torbjörn Hjärne blir pressat; bland annat halkar han omkull på närköpet och stukar foten. Mimmi lämnar Pamela ensam på ”Burgern”. Det slutar med att hon freakar ut, ställer sig på disken och jagar iväg alla kunder. Katta smyger in i Lenas kontor och placerar rånpengarna bland hennes papper. Mälarledens demonstranter är få men viljestarka – Reine blir sur när det visar sig att Alva, Jojje och i synnerhet Verner står i fronten. Gustav Frank tar hand om River och bondar med Klimax. Sedan friar han till Birgitta. Hon skrattar bort det hela och kallar honom ”tokstolle”. Jojje går loss på en brandsläckare och sprutar ner Torbjörn (eller ”Tobbe Hjärna”, som Reine kallar honom) för att komplettera sista stöten i hans förnedrande besök i Mälarviken. Det leder av någon anledning till att arbetet på Mälarleden skjuts upp en vecka. Victoria snor pengar från Charlie och sticker till stan. När hon kommer tillbaka är hon på fenomenalt humör och bombarderar Taggen med hångel och suspekt lycka. Han undrar om hon är hög. Hon psykar honom tillbaka och säger att han får titta igenom hennes väska men då vet hon att han inte litar på henne och då kan dom inte vara tillsammans mer – Taggen letar igenom väskan ändå och hittar någon slags burk som ska vara knark men som mest ser ut som en tandtrådsbehållare eller en tic tac-ask. Kaj hänger i kyrkan tills dagen blir kväll. Till slut dyker Sten Frisk förstås upp och psykar honom på sitt muntra sätt. Han påstår att han och Pilla ska resa bort (!) och att hon inte alls älskar Kaj, som är ”ond”. Det slutar efter mycket om och men med att Sten bara slår ner Kaj. Abby och Tanja ska ”göra det” i omklädningsrummet på Tre kronor, men när det kommer till skott vill hon vänta. Polisen kommer hem med Ann-Sofie som inte ”hittat hem”. Klimax förklarar för Birgitta att Gustav menade allvar när han friade. När hon ska väcka honom i soffan verkar det som att han är död.

Noteringar:

– Sten Frisk är verkligen en fenomenal karaktär.

– Färgar Pamela håret med graffiti-sprej?

Pluspoäng: Katta, för sina schyssta psykningar. Taggen.

Minuspoäng: Katta, för sina kriminella ditsättningar. Birgitta som inte vill gifta sig med någon bara för att han har cancer.

Citat:

Kaj: Du behöver vård.
Sten Frisk: Vilket tjat…


Victoria spelar Monopol med piller istället för hotell

Avsnitt 63. M: E. Andersson. R: Mandoki. Mimmi fyller år, får en tråkig bok av Verner och en marsipantårta som ser ut som en hamburgare av Gunvor. Gustav Frank ligger patetisk i en sjukhussäng. Reine och Pilla flyttar in med nya Moa-bebisen. Hugo blir andra barnet-deppig. Hos Bärnstens är Ann-Sofie bakis och Victoria abstinens-depriemrad. Birgitta friar till Gustav och dom börjar prata om Venedig på våren och att segla på Nilen. Katta sätter hux flux handbojor på Bamse, och sitter senare och vittnar mot Lena (som hon själv satt dit) i en undersökning som visar sig ledas av Kassler (Kassler’s back!). Victoria är desperat och försöker få Taggen att lyssna på henne genom att ge honom hundra spänn för fem minuter. Sen sitter hon själv och spelar Monopol med piller istället för hotell. Hugo rymmer hemifrån och tar ett outsider-snack med Pamela. Han säger att han vill ha likadant hår som henne. Lena tvingas berätta för Kassler om Bamse när han tar in henne på förhör. Reine och Mimmi diskuterar deras tuffa attityd mot Pamela. Katta börjar jaga en maskerad figur som rotar igenom hennes spaningsbil. Birgitta ska gifta sig med Gustav men när hon klätt upp sig berättar Kaj att Gustav är död. I samma veva hittar Taggen en livlös Victoria i sitt rum; hon andas inte. Familjen Bärnsten freakar ut. Det blir knivigt värre när Pilla och Hugo plötsligt upptäcker att Sten Frisk är i huset och går omkring och daddar med Moa. Det visar sig att man hittat vikingagravar som till sist omöjliggör Mälarleden. Birgitta är romantisk vid Gustav Frank som nu de facto är ett lik. Sten psykar Pilla och Hugo med sitt världsfrånvända psycho-prat. Pamela återvänder till Gustavssons och ger Mimmi en piercingring för näsan. Det visar sig att Bamse vittnat mot Lena, som blir suspenderad av Kassler. Taggen förklarar för Ann-Sofie att Victoria knarkar och hon super. Bamse och Katta bråkar om att dom satt dit Lena, som i sin tur super ner sig med Agneta. Medan Gustavssons är ute och äter middag släpper Gunvor in Abby och Tanja för att dom ska ”göra det” i deras hus (?!). Efter att Victoria magpumpats går Ann-Sofie med på att åka till behandlingshem. Sten Frisk och Kaj battlar. Ett skott går av. Men vem är död…?

Noteringar:

– Nu har serien börjat handla om ansvar och mogenhet helt plötsligt. Allt handlar om att man måste ta hand om varandra – men man får ta eget ansvar för sina psykologiska problem och/eller missbruksneuroser och inte vänta sig att någon ska bry sig om en. Muntert.

– Kasslers återkomst är onekligen groovy.

– Gustav Franks lik ligger i sjukhussängen hela kvällen, bara för att Birgitta ska få gulla med det

– Att Gunvor med uppsåt lånar ut sitt hus för att Abby och Tanja ska ”göra det” där är outgrundligt creepy.

Minuspoäng: Alla karaktärer beter sig murket i det här avsnittet och får varsitt minuspoäng.

Citat:

”Du är för fan inte klok” / Taggen till Victoria

Lena: Jag har haft ett förhållande med Bamse
Kassler: Världens starkaste björn…

”Hon knarkar och du super! Jag orkar inte berätta det för Jojje. Ta en sup till så länge” / Taggen till Ann-Sofie