The situation has become much more complicated

av Fredrik Fyhr

Läser hela förmiddagen om Syriens historia; en av mänsklighetens äldsta civilisationer. Försöker få grepp om läget nu. Det är inte direkt enkelt. Hillary Clinton  tycker att al-Assad kan gå och dö och Obama håller ena fingret i luften medan han håller blicken kvar på Iran. Arabisk vår, arabisk indiansommar. The situation has become much more complicated. På alla fronter. Ur allas perspektiv. Svårt att föreställa sig något annat än en gordisk knut som utkomma. USA är alltid redo för en fight. Som vanligt. Och nu, inbördeskrig, barn som soldater och mänskliga sköldar, och allt av det slag du hört förut och som du står handfallen och empatisk, störd, inför. Alla tusentals mil bort, med det härdade skandinaviska samvetet.

Under tiden går jag ut på Tradera och funderar på om jag ska börja samla på gamla spel till Nintendo 64. Skulle säga att så hör vi alla ihop i livets stora cirkel, men det är ju inte sant. Så är det inte alls. Det hela är mer meningslöst och naket än så. Vissa lever, andra dör. De levande går ständigt till de döda för att bli benådade, men de döda klandrar inte de levande. Det bara är som det är.

I lördags hoppade en man av Gotlandsfärjan efter att den lämnat Visby hamn. 200 meter hade den kommit innan han hoppade överbord. Vittnen ombord sa att mannen betett sig ”underligt” men varför han hoppade överbord är fortfarande ett mysterium som inte har fått en annan förklaring än att ”han inte ville vara kvar på färjan”. Så han hoppade av. That’s the spirit.

Mannen fick räddas ur vattnet och föras till sjukhus.

Sveriges Radio, medan jag skriver detta, spelar Tell it to my Heart och på andra sidan fönstret skiner ett ögonbedövande solsken. Jag rör mig långsamt till vänster och höger i en Jetson-stol. Vi som står på lejonklippan frågar inte om vad som finns i skuggorna. Nagano Winter Olympics ’98. Var det verkligen ett så dåligt spel? Kanske vore det roligare idag.

Annonser