ESC 2013 1/3

av Fredrik Fyhr

cesc20132

Okej, i år blir det så att jag går igenom semifinalerna och kommer med en preliminär tiotoppare inför finalen. Jag tänker inte snacka vidare i onödan men kan hänvisa till förra året och förrförra året. Kontentan är att det blivit värre för varje år – och nästa år blir det ännu värre/bättre.

Semi 1 (betyg från 😦 till ****)

Österrike. Natália Kelly, Shine. ** 

Tråkpop som rör sig någonstans mellan teenie-musik och mer standard radioskval. Hade på sin höjd behövt en catchy refräng. Går nog vidare, dock.

Estland. Birgit, Et uus saaks alguse. ***

Estland ger ifrån sig en ballad, sin vana trogen. Denna är inte i samma klass som förra årets Kuula men den växer på en. Birgit sjunger dessutom på estniska, vilket föranleder att bryggan innehåller fågelvitter som ”kuikui”. Går förhoppningsvis vidare.

Slovenien. Hannah, Straight Into Love. **½

Budget-version av Norges bidrag. Har en viss untz-kvalité men står rätt still. Kan lyfta med en bra scenversion. Kan mycket väl gå vidare.

Krotatien. Klapa s Mora, Mizerja. ***½

Jag har redan skrivit om denna. Tycker den är fet, men många tycker den är trist. Verkar leva farligt och kan komma att slås ut.

Danmark. Emmelie de Forest, Only Teardrops. ***

Har även skrivit om denna segertippade Shakira-ripoff tidigare. En fin liten sak överlag, men jag tror den höga vinstchansen beror på att det inte finns någon absolut favorit i år, varpå denna är trevlig nog att håva in poäng från tillräckligt många länder. Tråkigt men sant.

Ryssland. Dina Garipova, What if. **½

Ta-varann-i-händerna-och-sjunga-We Shall Overcome-ballad med en hysteriskt rolig och patetisk video. En okej låt i övrigt, som på något sätt känns suspekt på ett typiskt Putin-ryskt sätt. Går säkert vidare.

Ukraina. Zlata Ognevich, Gravity. ***½

Detta låter som fem ballader på en gång men det fungerar som symfoni och inte kakafoni. En jäkla massa i denna låt, enkelt uttryckt. Är något av en dark horse, ligger tvåa efter Danmark på bettingsidorna. Jag hoppas den går långt för det är en av mina favoriter.

Nederländerna. Anouk, Birds. ***½

Gillade den inte först, men jag erkänner att den indeed växer på en. En kruxig, svår, suggestiv ballad med en rent apokalyptisk text. Går i värsta fall inte vidare alls, men kan lika gärna vinna alltihop. Med lite good-will och ett bra framträdande.

Montenegro. Who See, Igranka. 😦

Låter förjävligt. Ackompanjerad av en patetisk wigga-attityd och en video från helvetet. Tacka vet jag förra årets bidrag från Montenegro från Rambo Amadeus. Finns en bisarr möjlighet att den går vidare, men let’s hope not.

Litauen. Andrius Pojavis, Something. **

Skrev tidigare om denna att det var min sämstlåt men jag ska erkänna att låten mest är medioker. Andrius himself är dock fortfarande en pajas. Tror ej den går vidare.

Vitryssland. Alyona Lanskaya, Solayoh. **

Old school-Eurovision, eller snarare 2005-Eurovision. Går nog inte vidare, då den är ett rätt ocharmigt och bröligt stycke tristess.

Moldavien. Aliona Moon, O mie. ***

Pinnsmal Star Trek-diva med en blaffig låt om hjerrrta och smeeerta. Gillar låten dock, och med ett bra framträdande blir det ett ännu högre betyg. Lär gå vidare.

Irland. Ryan Dolan, Only Love Survives. **½

En okej men rätt trist pepp-pop-dänga som låter som radioskval under medel. Kan dock gå långt, eller inte, beroende på fjärilseffekter under röstningen.

Cypern. Despina Olympiou, An me thimasai. **

Tråkig ballad och definitiv kisspaus. Ser inte hur den kan gå vidare, men vem vet.

Belgien. Roberto Bellarosa, Love Kills. ***½

Detta har sedan länge varit min favorit, men jag ska erkänna att Roberto har en exceptionellt svag sångröst. Den autotunade studioversionen har varit överlägsen alla live-framträdanden, vilket nog är första gången man kunnat säga så och inte tvärtom. Går i värsta fall inte vidare alls.

Serbien. Moje 3, Ljubav je svuda. **

Också en rätt förlegad dänga med tre symboliska bruttor – en klädd som ängel och en som djävul och en som är guldklädd… hon är den gyllene medelvägen? Läste en engelsk version av texten och tyckte den hade en viss kitsch-kvalité. Men det gör inte så mycket för helheten, och den kommer nog ingenstans.

Annonser