ESC Schweiz: Fem favoriter från deltävlingen 2014

av Fredrik Fyhr

gosia
(Gosia, kan vinna i Schweiz)

Den första februari är det schweizisk final i Die Grosse Entscheidungsshow – då ska sex akter stå klara för att tävla om vinnarplatsen i Köpenhamn. Efter veckors sorterande av bidrag är listan nu på 18 kandidater som 30:e november ska framföra sin låt live inför en jury; juryn ska i sin tur hugga ner arton till sex finalister, lagom till februari.

Har jag gått igenom dessa arton bidrag? Naturligtvis har jag det. Har jag fem favoriter? Why of course.

Gosia – I’m Not Afraid

Känns väl spontant som den mest logiska vinnarlåten. En untzig discodänga med melankoliska undertoner. Ganska tråkig i sammanhanget, och inget som vinner ESC, men kan lyfta eller sjunka beroende på hur denna ”Gosia” tjej fungerar på scen.

Natacha & Stéphanie – Une terre sans vous 

Se video här

Asmesig ballad á la Bernard och Bianca men jag gillar den! Fina harmonier och bra balans mellan smör och schlagersublimitet. Inget som höjer pulsen på en ESC-scen antar jag, men en skickligt gjord och framförd låt.

Tanita – Another Day Alone 

Uppenbar ripoff av… den där låten. (Någon som har det?). Kanske är det en mashup av två låtar men i vilket som helst är det svårt att höra något annat än deja vu. I övrigt är det inget fel på den, men, ja, duh. Går den vidare till Köpenhamn måste jag lyssna på den igen, nu föredrar jag att låta bli. Men den kan gå vidare. Det är en bra låt. Darn it!. Irriterande.

SeBAlter – Hunter of Stars 

Välslickad och jäkla catchy liten sak och min första spontana favorit från Schweiz. Enda kruxet är att den känns som en sån där rätt uppenbar spinoff av förra vinnarlåten, i det här fallet den där som gick How many times barabam bam bam How many times bururumpumpum… (varför tänker dom så? Har det någonsin funkat?). Fiol, dock, istället för flöjt, och lite mer catchy överlag faktiskt. Typ som Rybak istället för Emmelie de Forest, Norge istället för Danmark, ne jag vet inte om jag är på väg någonstans här.

samt

Arxplendida – Mercurii Diei 

Årets första plojlåt. Tre dudes orerar på latin om ”Swiss Idol” och ”kaput disco” till Rammstein-inramning. Gotta love it.

*

Kort om alla bidragen

Från SRF, den tyskspråkiga TV-kanalen

3 for all – Together Forever **.  Klassisk ESC-utsmyckning för ett Europa-anthem. Kanske inte helt usel men guud. Töntfaktorn är för hög.

Arxplendida (se ovan)

Gosia (se ovan)

Hot Connection – Music From the Sixties *½. Den goda viljan att göra ett bebop-nummer säger någon, men detta är verkligen ultraktischigt skräp med total fantasilöshet i kärnan. ”Music from the sixties…” Kreativ titel! Som om Bobbysocks aldrig ens funnits. Usch! 

Martin Kirchberger – Yourupe. *½ Smetig radioballad om hur man säger ”I love you” på olika europeiska språk och att det bara är små ord som betyder samma sak… minikräks.

Nino Colonna – La Luce del Cuore **½. Stiligt klädd, medelålders tjomme med gitarr, låter lite som Ringo Starrs sologrejer med lite Eros Ramazotti-vibbar inslängda for good measure. Har energi men inte mycket mer.

One Day Remains – Alpha **. Oh no, ett EMO-band i ESC! Idiotisk text om att ”we are melting in a nuclear overload” och håhå jaja. Har väl visst oomph om man vill vara snäll, men överlag osexig och trist.

Swissters – Celebration **. En låt som borde vara värsta ESC-dängan men ”swysstrarna” har för lite schwung och produktionen är för fattig. I det här läget, åtminstone. Musikvideon är på David Hasselhoff-nivå.

Yasmina Hunzinger – I Still Believe **. Standard kisspaus-ballad.

*

Från RTS, den franskspråkiga kanalen

Christian Tschanz – Au paradis **. Inte usel men parodiskt plastig Merci-reklam-låt. Texten verkar handla om nåt allvarligt, barncancer kanske.

Lola Sparkes – Baby Can’t You See **½. En av många mer retro-kitsch-soul/funk/disco/90-talsnummer från RTS. Detta är inte så pjåkig ”90-talssoul” med skrattretande ful retro-produktion.

Joel Murn – In My Life **½. Oerhört fånig discolåt men har en viss charm. Killen verkar tro på vad han håller på med, vad det nu är. Refrängen är nästan catchy. Hade kanske kunnat växa på en om den fick gå vidare, vilket den inte lär göra så varför orka.

Natacha & Stéphanie – Une terre sans vous (se ovan)

Paula Marengo – J’ai envie de toi **½. Ännu en 90-talssoulpastisch. Helt klart högre produktionsvärde än i Joels och N&S:s låt men jag gillar denna mindre pga ”överproducerad ESC”-fejk-känslan (se även Frankrikes Malmö-bidrag och Italiens förra året).

Tanita – Another Day Alone (se ovan)

*

Från RSI, den italienska kanalen

Jasmine Mossier – Higher Love **. Avril Lavigne med Per Gessle-produktion. Hade kunnat vara en contender, eller åtminstone en sån där låt som jag är den enda som gillar (typ Polly Genova) men Jasmine har en för störig röst för att låten ska funka. 

SeBAlter – Hunter of Stars (se ovan)

Valentino Alfano – 103 Parole **½. Keep it in the Closet med mindre exotisk snubbe som försöker väcka lite vardagserotik i vår tillvaro. Ingen dålig låt, men misstänker att den inte kommer fungera speciellt bra på scen. Eller, om man tittar på videon, speciellt bra någonstans.