ESC Schweiz: De sex finalisterna 2014

av Fredrik Fyhr

Det var med snabba ryck som de arton kandidaterna i den schweiziska deltävlingen efter framträdanden inför jury blivit sex (undrar hur stämningen var när Arxplendida framförde sitt latinska ploj). Man tycks haft en mer schlager-konservativ inriktning i juryn och den första chocken är att den av alla favorittippade Gosia inte kommit med – vilket genast försvårar Schweizs möjligheter att ta sig till final. Av mina fem favoriter finns dock två med, duon Natascha & Stephanie och SeBAlter-killen.

De sex finalisterna i Schweiz.

3 for All – Together Forever.

Klassisk ESC-utsmyckning för ett Europa-anthem. Kanske inte helt usel men guud. Töntfaktorn är för hög. Att juryn fallit för denna är lite patetiskt.

Nino Colonna – La Luce del Cuore.

Stiligt klädd, medelålders tjomme med gitarr, låter lite som Ringo Starrs sologrejer med lite Eros Ramazotti-vibbar inslängda for good measure. Har energi men inte mycket mer. Typiskt en sådan låt som faller bort redan i deltävlingen.

Yasmina Hunzinger – I Still Believe.

Standard kisspaus-ballad. Bland de sämsta av alla de schweiziska låtarna i år. Ändå med på denna listan. Som sagt, det rör sig bevisligen om en konservativ jury.

Christian Tschanz – Au paradis.

Inte usel men parodiskt plastig Merci-reklam-låt. Texten verkar handla om nåt allvarligt, barncancer kanske. I don’t buy it.

Natacha & Stéphanie – Une terre sans vous 

Se video här

Asmesig ballad á la Bernard och Bianca men jag gillar den! Fina harmonier och bra balans mellan smör och schlagersublimitet. Inget som höjer pulsen på en ESC-scen antar jag, men en skickligt gjord och framförd låt.

SeBAlter – Hunter of Stars 

Välslickad och jäkla catchy liten sak och min första spontana favorit från Schweiz. Enda kruxet är att den känns som en sån där rätt uppenbar spinoff av förra vinnarlåten, i det här fallet den där som gick How many times barabam bam bam How many times bururumpumpum… (varför tänker dom så? Har det någonsin funkat?). Fiol, dock, istället för flöjt, och lite mer catchy överlag faktiskt. Den låt som har bäst chans att ta sig till final, men inte mycket längre än så.

Annonser