ESC Ukraina: Sex favoriter inför finalen 21/12

av Fredrik Fyhr

neangely esc ukraina
neAngely

Ukraina är ett av de fetaste ESC-länderna och brukar i regel bjuda på dängor av hög kvalitet. Sedan debuten 2003 har de hängt högt på topplistorna med Ruslana-vinsten 2004 som prototyp för den barbariska-men-pånågotsätt-eleganta Ukrainska ESC-låten, och i Malmö hamnade min favorit Gravity på tredje plats.

Ukraina ödslar ingen tid utan är först ut med att ha en egen final som (för den som är intresserad) kommer att livestreamas på eurovision.tv nu på lördag 21/12; Ukraina kommer alltså inför 2014 vara först ut med sitt bidrag, såvida inget annat land slänger fram ett bidrag under denna vecka (vilket skulle vara mycket överraskande). Majoriteten av låtarna går att fiska upp på Internet men det finns fortfarande ett par ohörda att ha i åtanke.

Den ukrainska finalen kommer bestå av en kombo av jury och telefonröster; 20 artister och låtar kommer medverka och man kan överlag dela in dem i avdelningen disco, emo/etno-gröt och smörballader. Men Ukraina är ett classy land när det kommer till ESC och de vet om det – Det är försvinnande få låtar som håller låg nivå (i sammanhanget). Dessa är mina sex favoriter, i alfabetisk ordning, följt av ett kortare referat.

Marietta – It’s My Life

lyssna här

Varför en så uttjatad titel? Ukraina hade en låt förra året i deras tävling som hette It’s My Life och vi ska inte ens börja prata om Bon Jovi. Anyway, detta är en mindre favorit av typen ungefär-som-förra-vinnarlåten-bara-lite-roligare; inget jag tror vinner men jag gillar Gerudo Valley-rytmerna och dess catchy popfernissa överlag.

neAngely – Courageous

Fet discodänga som lyfter rätt ordentligt ju mer man hör den – har potential att välta omkull scenen live. Älskar i synnerhet hur bryggan är inbakad refrängen. Ukrainsk dramatik!

Viktoria Petrik – Love is Lord

Ukrainas Amy Diamond heter ”Vicki” Petrik och är sjukt populär i östblocket tydligen och hon kommer garanterat få röster per automatik. Låten är rätt bra som melankolisk powerballad betraktat, men den når inte de där Anouk-vibbarna jag misstänker funnits i beräkningen. Dessutom är det en rätt uppenbar Nelly Furtado-ripoff?

Uli Rud – Twestwok

Min favorit av alla Ukrainska bidrag jag hört. Obeskrivligt cool låt för att vara ESC och vem vet, skulle kanske kunna ta skiten i en helt ny riktning.

Stas Shunris – Why

Den här har rätt lame Backstreet Boys-vers, men jag gillar refrängen skarpt.

Nataliya Valevska – Love Makes You Beautiful

 – lyssna här

Nataliya Valevska är, likt ”Vicki”, en sådan poppis artist som kommer få röster oavsett låt. Men nu råkar det vara en gympa-uppumpad catchy dänga så chanserna är ännu större – Denna står mitt emot neAngely som stark utmanare vad gäller vem-har-bästa-discolåten-kampen.

*

Kort om alla bidragen

Anna-Maria – 5 stars hotel ** – Bra sång och styrka i denna ballad, men i grund och botten monotont stomp utan tillfredsställande refräng.

Roman Polonskij – Wanted Dead Or Alive ** – Bra oomph i denna blödiga herre, men grötig och rörig låt utan glädje.

Uli Rud (se ovan)

Marietta (se ovan)

Stas Shurins (se ovan)

Anatoli Shparyov – Waiting For You (?)

Nataliya Valevska – Love Makes You Beautiful (se ovan)

Lissa Wassabi – No Fear (?)

Volodymyr Tkachenko – Buty Tam De Ty (To Be Where You Are) ** – smörsång från Ukrainas John Mayer? Okej produktionsvärde men inget man minns.

Shanis – Moya Dusha ** – Lugna-favoriter-blekt

Victoria Petryk – Love Is Lord (se ovan)

Eugen Litvinkovych – Strelyanaya Ptitsa (Wounded Bird) ** – Titanic-diva som framför lika blytung ballad som förutsägbart nog aldrig riktigt lyfter

NeAngely – Courageous (se ovan)

Illaria – I’m Alive (?)

Tetyana Shyrko – Let Go **½ – Etno-ballad utan tillfredsställande oomph men ganska bra, lite grann som en sämre version av förra vinnaren Gravity. Överraskande om denna vinner, kan man väl lugnt säga.

Tania BerQ – Believe Me ** – Tråkig och karaktärslös radioballad.

Maria Yaremchuk – Tick-Tock *½ – Idiotisk danslåt som kanske faller vissa i smaken men som bara låter som sämre Aqua (och betänk det) för mig.

Victor Romanchenko – Na Krayu Propasti (On The Brink Of The Abyss) ** – Etnoballad brölad på fullt allvar av humorlös man.

Anna Hodorkovska – Yesli Yest Lyubov (If There Is Love) (?)

Denis Lyubimov – Love *½ – Ukrainas Ulrik Munther med basröst och emo-vilja. För lame.

För att lyssna på alla låtar, kolla här.

Annonser