Aenigma

AENIGMA (1987)

POÄNG: En mobbad tjej råkar bli påkörd under ett av hennes plågoandars grymma spratt. Hon hamnar i koma men överför sin själ på en ny, oskyldig nykomling i flickinternatet hon gick på. Denna börjar känna sig schizofren och undrar vem som dödar alla elever.

JA?: Jag är en groteskt stor beundrare av Lucio Fulci och oavsett hur bra eller dålig en Fulcifilm är så är det bara oslagbart att bjudas in i hans värld av surrealism, bristande logik, taskiga skådespelare och hinkvis med blod. Med vissa undantag (i FulciTown är stadsmuseet inte larmat och sjukhuset har öppet kvart i tre på natten) var dock ‘Aenigma’ hyggligt koncis, blodfattig och välspelad. What do you know…

BÄST: Dödsscenerna. Oerhörda. En kvinna blir våldtagen av sniglar, hundra personer blir halshuggna på en halvtimme (på något sätt) och en annan blir överfallen av en staty på ett museum (?). Detta är ändå en av Fulcis mindre udda/våldsamma filmer.
SÄMST: Slutet var faktiskt ett stort antiklimax.
CITATET: ”I have an idea. Those wide, innocent eyes of yours… They will be the prize for your evil ways”
BAROMPHSH: ”I think you thanked me enough for one night”

GALLERIET: Tja. Karaktärer har ju aldrig varit Fulcis grej. Ändå har vi en slemmig gympalärare och en konstig och ful gammal städerska att skaka på huvudet i päis åt.

KONSTNÄRERNA: Fulci är gud. Han gjorde över femtio filmer under sin livstid så när någon väl slinker in i Sverige bör det betraktas som en lyx. Han lyfter också denna egentligen ganska långsamma korsning av ‘Carrie’ och ‘Suspiria’ till suggestiva höjder med sitt tekniska kunnande, lekandet med ljud och ljus samt hans outgrundliga, fullständigt unika, känsla för stämningsuppbyggnad. Minus för ful pudelrock i soundtracket.

OK?: Helt OK. Gorehundarna har uttryckt avsmak för ‘Aenigma’ för att den är för ovåldsam men, precis som jag förutspådde, visar den bara vilken genuin maestro Fulci verkligen är.


Tre Fulcis. Att en sådan ful man kan göra så stor konst.

POPCORNSKRAP: Det hänger mängder av affischer i rummen på internaten på typ Yoda, Rocky, Stålmannen, Tom Cruise (Top Gun) och David Bowie. Ingen copyrightnotering går dock att hitta i eftertexterna. Hm… gerillafilm!!!

*

7/7 2005

Annonser