Tre kronor – Avsnitt 20


Gunvor har nu blivit helt knäpp.

Avsnitt 20. M: Bergqvist. R: K Falck. Lisen ska på Vanhedens rättegång och hon bråkar med Birgitta som bara inte ”kan” förlåta honom. Gunvor har packat ihop alla möjliga kläder i alla möjliga lådor för Gunvor har nu blivit helt knäpp. Pilla vill vräka ut sitt privatliv i media, Kaj förstår inte varför och Pilla surar över detta. Bimbo ber Kenta om att köpa ut åt henne men han kan inte av självrespekt och coola nykterist-hedersskäl. Klimax lyfter hantlar och är bara lite mindre bitter. Reine blir upprörd när det visar sig att Salongo ska ta över Tre kronor; Verner ryter till åt Mälarkungen när han gnäller. Bimbo tvättar håret på Mäklar-Martin som äckligt nog råstöter på Bimbo – hon utnyttjar honom för att få alkohol. Gunvor blir besatt av att baka lussekatter; Jimmy och Kenta försöker sig på att baka dom istället. Birgitta frågar Kaj om det är rätt att ta ut skilsmässa. Lisen går på Vanhedens rättegång; vi får veta – via en skrövlande journalist spelad Hasse ”TV 3-dubb” Jonsson – att det blir många år för Vanheden. Olga gillar Kentas lussebullar och han blir utan förvarning galen, får för sig att han ska starta ett konditori och hoppar upp och ner med Olga och Jimmy. Birgitta hälsar på Klimax, igen, och freakar ut, igen. Mäklar-Martin drygar sig mot Kenta och Jimmy när dom kommer för att bjuda på lussekatter. Jimmy blir arg. Sen försöker Martin skylla alkohollangandet på Kenta men Bimbo erkänner att det var Martin som köpte ut åt henne. Salongo och Abby sjunger en afrikansk sång och ”en sång som berättar om hur det känns att bryta från sina hemtrakter och komma till ett främmande land med en främmande kultur” (det visar sig vara Tre pepparkaksgubbar). Reine får återigen sova hos Jimmy och Kenta. Bimbo tar med sig all sin utköpta alkohol till Klimax och alla kidsen har minderårigt Lucia-supande på hans sjukhusrum. Alla däckar förutom Klimax och Taggen som är uppe och fyllesnackar; Klimax spyr i sin stjärngossestrut. En skånsk tant från en skvallertidning (som många säsonger senare kommer spela Janet Karlsson-Persson) intervjuar Pilla och Kaj på odrägligt manér. Intervjun blir ännu värre av att Alva kommer in (med Hugo i Turtles-dräkt, skjutandes med plastvapen fortfarande med Mighty Ducks-kepsen på sig) för att ha ett reaktionärt anti-krig-och-vålds-luciatåg; sen kommer Taggen in och är full. Kenta, Reine, Verner och Jimmy har ett mysigare luciatåg för Gunvor och Olga. Lisen kommer hem full, kallar Birgitta för jävla kärring. När Gunvor går och lägger sig tror hon att Verner är hennes gamla förlorade kärlek Pjotr, hon reciterar avlägset gamla kärleksfraser och eftertexterna kommer med ett vemodigt piano.

Heta potatisar och nostalgibitar: Turtles igen.

Rekvisita jag vill ha: Typ Sannas Vanilla Ice-jacka, för sakens skull.

Pluspoäng till: Kenta. Verner. Salongo. Bimbo och Lisen.

Minuspoäng till: Pilla som verkligen är ändlöst narcissistisk. Birgitta, som häver över sina problem på sina mer ansvarstagande barn.

Exempel på konstigt prat:

”Du är inte klok” / Lisen till Birgitta.

”Den här trippen är över nu. Du morsan, du får lägga av med det här lumpsamlandet nu!” / Reine till Gunvor (hur menar han?)

Kenta: Jag kör på känn som farbror Melker
Jimmy: Vem?
Kenta: Farbror Melker. FARBROR MELKER!
Jimmy: Vad snackar du om?
/ (Hur kan någon inte veta vem farbror Melker är?)

”Varför gråter hon? Har någon sparkat henne? Jag kan slå ihjäl dig om hon vill” / Hugo, ett barn av sin tid.

”Det är som att han krympt på något sätt… som om han kommer att försvinna!” / Lisen är paranoid om Vanheden.

”Håll käften med dig, Mäklar-jävel!” / Jimmy förolämpar Mäklar-Martin på ett adekvat sätt.

”Vem är Jesus?” / Verner.

Reine: No, no, he’s the jultomte. The tomt, you know! The Christmas Tomt!
Jimmy: Det heter Santa klås på engelska!
(Jimmy är marginellt bättre än Reine på engelska)

En av seriens mysterium: Hur uttalar man Salongos namn? Betoning på a:et är troligen det mest adekvata – till skillnad från det dumsvenniga ”Salong-o” – men säger man det som Reines korta Sálongo eller Saaalongo, som Agneta med charm i rösten efter ett tag börjar säga.

*

Avsnitt 21
Säsong 2

Annonser