Tre kronor – Avsnitt 3


Lena får smaka på Salongos smaskiga chili- och kummingryta.

Avsnitt 3. M: Anders Joost. R: Wikander. Taggen dricker juice direkt ur juice-kannan. Märkligt nog är det exakt samma juice som hos både Vanheden och Leif & Lena. Alva har en vit och kanelrutig morgonrock. Reine och Mimmi snuskar vidare även denna morgon. Gunvor vill hjälpa Verner i sin sorg efter Märtas död. Lena står och stryker, och småbråkar lite mer med Leif (hon orkar inte höra om alla våldsamheter på jobbet). Kaj träffar svensktoppsartisten Pilla som jobbar på närköpet efter att Bettan fått sparken; hon har en våldsfixerad och ständigt TV-spelande åttaårig son vid namn Hugo som har en Mighty Ducks-keps han aldrig tar av sig. Kaj får handla på kredit av Pilla (han köper Maxwell’s House-kaffe, det enda alternativet till Gevalia). Jimmy ligger i soffan, beter sig konstigt och påstår att han vill åka tillbaka till Bosnien. Reine får besök av den småsunkiga journalisten Laszlo Bengtsson. Inne på Reines kontor låter och rasslar en fet fläkt så högt att den nästan ligger i jämnhöjd med skådespelarnas röster. Kidsen surar över att dom ska bli faddrar till invandrarkids. Lena träffar Salongos däckade dotter Fataki på flyktingförläggningen. Salongo säger fler visdomar och låter henne smaka på hans smaskiga chili- och kummingryta; Lena identifierar ingredienserna och försöker vara diplomatisk mot Salongo som är krassare tillbaka. Fataki svimmar – det visar sig att hon är gravid. Vanheden får inget lån till huset eftersom han fått sparken och han får inget nytt jobb eftersom han inte får ett lån – det blir en massa dyrt ekonomiskt tjafs varpå han super ner sig. Verner är bitter över att Märta är död fastän han inte gillade henne så mycket – på begravningen noterar Kaj att Pilla blir attackerad av sin ex-man Sten Frisk utanför kyrkan. Kaj avbryter ceremonin och går ut varpå Sten Frisk slår ner honom. Lisen och Taggen hånglar loss men Kaj kommer hem och avbryter dom; en charmig scen följer där Kaj blandar in Alva när han skämtar på deras bekostnad. Reine och Agneta blir sams. Kalsong-Leif och skjort-Lena ligger i soffan, dricker vin och myser till spansk gitarrmusik, (”Léna… jag vill att vi skaffar ett bárn…”). Leif har en hårfläck på bröstet, Lena går om Mimmi i halvnakenhetspoäng.

Heta potatisar och nostalgibitar: Småföretagandet kontra arbetslösheten (Reine pressas av journalisten). Riksdagsvalet 1994: Taggen berättar för Lisen att han och Alva blivit döpta efter Tage Erlander och Alva Myrdal, varpå Lisen säger att ”idag hade det varit Ingvar och Mona”; Tre kronor började sändas i september 1994, samma månad som Socialdemokraterna vann valet efter att Carl von Stropp Bildt varit stadsminister.

Pluspoäng till: Lena som får onödigt med skit för att hon gör ett bra jobb. Agneta, som helt klart är skönaste bönan i Mälarviken. Kaj, som är en god far.
Minuspoäng till: Bimbo, som fortfarande bara är dryg. Sanna som är stel som en stolpe. Klimax som vanligt. Vanheden börjar också bli jobbig.

Ett av seriens mysterium: Om nu Reine är så rik, varför bor han och Mimmi tillsammans med Reines mamma och Jimmy?

*

Avsnitt 4
Tre kronor – Säsong 1

Annonser