Tre kronor: Avsnitt 6


När Pilla ska gå till Kaj händer något skumt

Avsnitt 6. M: Falck R: Carmback. Jimmy har tydligen varit borta i tre dagar. Han har också fått frisedel från Bosnien. Taggen tycker Kaj borde bli ihop med Pilla. Klimax och Lisen har gjort reklam för Vanhedens arbetslöshet i P4. Vanheden blir beklämd i sin mysiga blå morgonrock. Birgitta förstår inte hur han har det. Agneta retar Sanna för att hon dejtar Abby. Torsten har en gammal skottskada som gör att hans ben kärvar. Han bombarderar Leif med klyschor om allt möjligt. Reine kommer till Vanheden för att snacka jobb, men Vanheden blir ännu mer beklämd i sin mysiga blå morgonrock. Kenta sitter och hinkar öl och kedjeröker i köket, försöker prata med Jimmy varpå Mimmi kastar ut honom. Kaj försöker bjuda Pilla på dejt men vågar inte. Lena äter lunch på Mosebacke med advokaten Leif Andrée och diskuterar flyktingarna från Uganda och den nya ledningen där. Han är förstås skrupellös och småslemmig, eftersom han är spelad av Leif Andrée. Vanheden får inget jobb och har aldrig känt sig så förnedrad i hela sitt liv. Han gnäller en massa och är oresonlig mot Birgitta som vinner ett schysst gräl med vass retorik. Agneta påpekar att Mimmi kanske fortfarande har känslor för Kenta – som i sin tur får spö av Torsten utan anledning. Märtas barn säljer huset och Verner tvingas i smyg sova i omklädningsrummet på Tre kronor. Agneta övertalar Gunvor att göra en kontaktannongs. Det visar sig att Kenta är gammal bankrånare och Torsten är övertygad om att Kenta var den som sköt honom i benet. Han ”känner i benet” att han har rätt. Kaj börjar med sina konfirmander och bestämmer att den första träffen ska hållas utomhus, på stranden rentav. Juan på flyktingförläggningen har dränkt sig med bensin och hotar att tända på sig själv – Lena försöker medla; det går sådär. Birgitta och ”värdelösa” Vanheden blir sams och har småborgerligt romantiskt könsumgänge. Sanna, Bimbo och Lisen har tjejsnack, men Bimbo och Lisen sticker när det visar sig att Abby är på väg. Kaj försöker för andra gången bjuda ut Pilla, när hon står och sorterar Gevalia-paket på närköpet. Abby och Sanna grälar. Hon är korkad, han bra. Reine sviker Agneta igen och Agneta blir sur och småjävlig tillbaka. När Pilla ska gå till Kaj händer något skumt. Mimmi försöker försvara att hon slängde ut Kenta, varpå Gunvor och Jimmy kritiserar henne. Kenta dyker upp och dissar dom och förklarar att han drar eftersom ingen tror på honom här. Kaj väntar förgäves på att Pilla ska dyka upp. Abby kelar med Sanna, och berättar att han är förlovad i Uganda. Pilla dyker upp hos Kaj som ett jehu och säger att hon tror hon dödat Sten.

Heta potatisar och nostalgibitar:  Relationer med odemokratiska länder, yttrandefrihet och demokrati etc. Arbetslöshet och högutbildade femtioåringar som inte får jobb. Sadistiska poliser. Alkoholister i familjen.

Pluspoäng till: Taggen, som är skön. Agneta, som är Mälarvikens dr. Love. Kenta, som är cool i slutändan. Kaj som fortfarande är grym. Birgitta också, oväntat nog. Gunvor har också fortfarande visdomar i bagaget.
Minuspoäng till: Sanna. Klimax för ytterligare rasistiska glåpord. Leif, som ställer upp för överdrivet vidriga taskmörten Torsten.

Visdomsord: ”Hur kan man vara så dum?” /Abby till Sanna. Mycket sakligt uttryckt.

Exempel på konstigt prat:
”Du har ju inte sagt ett ljud om att du blivit fockad” /Reine till Vanheden.
”Jag känner i benet att jag har rätt” /Torsten förvirrar benet med hjärnan.

Ett av seriens mysterium: Vad är dealen med att Taggen och Alva ska få ”tre röda stjärnor i himlen”?

*

Avsnitt 7
Tre kronor – Säsong 1

Annonser