Tre kronor – Säsong 2

Säsongen då alla ”gör det”.*

Säsong 2


Reine klipper sig (?) hos Mimmi.

Avsnitt 14. M: C. Falck R: Carmback. Klimax ligger i koma. Leif daddar med Fatakis barn, iklädd sin mysiga morgonrock med röda ränder. Lena har en vit med mörkblå blommor. Lisen är freakig och går omkring i regnet som en zombie, ringer Taggen från en telefonkiosk. Pilla träffar en musiktjomme från ”Annette Records”. Kaj håller någon slags specialinsatt gudstjänst i kyrkan. Bimbo är freakig över att Klimax ligger i koma och försöker låtsas som att hon inte bryr sig. Birgitta väljer att ignorera Lisens behov av tröst eftersom hon också är freakig. Lena diskuterar med Kaj om Fatakis barn och familjen Sali. Verner har fått i uppdrag att reda upp den ekonomiska krisen efter att Vanheden förstört allt – han kommer fram till att Reine måste höja sin hyra eller bli petad som Tre kronor-ägare. Kaj lämnar Hugo ensam med ett gäng fiskpinnar i mikron – Hugo skapar en osannolik röra i huset och kladdar ner sig själv med Pillas läppstift i spegeln. Verner får skäll av Gunvor för att han pushat Reine. Agneta går till Tre kronor för att fika men allt är slut. Sanna vågar inte gå och trösta Lisen. Lena lovar Sanna att hon ska göra allt för att få familjen Sali tillbaka. Leif går till Vanheden som freakar i fängelset. Lisen hittar Bimbo som druckit fem Zingo och tillsammans freakar dom över Klimax; hon ger honom Klimax skräp från Sverigehäftet och hon freakar ut ännu mer. Kaj påpekar att Birgitta måste prata med Lisen men hon bryr sig som vanligt bara om sig själv. Reine klipper sig (?) hos Mimmi och försöker få henne tillbaka, men hon lever sitt eget liv nu och tycker om det. Bimbo går till Klimax och freakar vid hans sida. Vanheden freakar ännu mer i fängelset. Pilla blir arg på Kaj när hon kommer hem till Hugos katastrofområde. Lisen freakar på Birgitta. Verner och Gunvor har köpt rosor till varandra och blir sams igen. Lisen sitter och tittar på Arkiv X när Taggen efter mycket om och men kommer hem. Strax därefter kommer Sanna också. Diskret kramkalas uppstår. Lena och Leif börjar känna att dom vill behålla Fatakis barn för sig själva. Bimbo sover vid Klimax sida och han börjar vifta på fingrarna och grymta.

Pluspoäng till: Leif är fortsatt cool. Bimbo briljerar. Mimmi goes independent. Koma-Klimax får tröstpoäng. Det är lite synd om Reine också.
Minuspoäng till: Birgitta som är världens sämsta mamma. Hugo.

Exempel på konstigt prat:

”Var du tvungen att köpa det? Det måste varit skitdyrt? Varför, Klimax, VARFÖR?” / Bimbo pratar med koma-Klimax om hans Sverigehäftet-pryl.

Birgitta: Har det hänt nåt?!
Lisen: Ja min farsa sitter i fängelse, min brorsa håller på och dö!

”Ho-ho!” / Verner ugglar sig.

Visdomsord och schyssta citat:

”Finns det inga macker kvar så får du väl trycka i dig en mazarin, eller hur?” / Reine förklarar skillnaden mellan äpplen och päron.


Birgitta hälsar på Vanheden på kåken – misär uppstår.

Avsnitt 15. M: Bergqvist R: Carmback. Klimax har vaknat ur koman och är skitsur. Leif är mobbad på jobbet eftersom han satte dit Torsten. Reine är deppig över att det är slut med Mimmi. Verner pushar föreningen om att höja Reines hyra. Pilla har fått nobben av skivbolaget och är arg eftersom hon inte kan sjunga. Kaj tycker hon är jobbig men skickar iväg hennes inspelning till ett nytt skivbolag i smyg. Bimbo är ledsen nu när Klimax vaknat och tycker allt är så konstigt och allvarligt. Leif får en ny partner i nykläckta blondin-snuten Katta från Fagersta. Mimmi börjar strutta omkring i Mälarviken med Mäklar-Martin så att Reine blir sur. Birgitta hälsar på Vanheden på kåken – misär uppstår. Lisen freakar när ingen i hennes familj vill ha med Vanheden att göra. Reine blir vräkt som hyresvärd för Tre kronor och blir ännu bittrare. Gunvor föreslår att han ska åka till Ryssland – han blir nyfiken när hon säger att hon kan betala resan. Katta missförstår Leifs bitterhet med att han ogillar henne. Kaj har bearbetningssamtal med flera av Mälarvikens invånare – Lisen är den enda i familjen som är där, men efter ett tag kommer Birgitta ändå. Kaj tycker det är viktigt att kunna förlåta alla, även Vanheden. Reine luskar reda på att Mäklar-Martin är gift och har barn men när han berättar det för Mimmi låtsas hon som att hon redan vet om det. Sen dricker hon en stor flaska rödvin och skäller ut honom när han kommer hem. Bimbo ger en röd ros till Klimax och försöker hångla upp honom där han ligger på sin bädd, men han känner sig osexig och betvivlar Bimbos känslor för honom. Hon älskar honom dock ändå. Pillas demotejp får napp av snubben Kaj skickar den till. Lisen hälsar på Vanheden på kåken. Lite mindre misär uppstår, men det är fortfarande inte speciellt muntert. Han säger att han ”tänkte fel”. Det visar sig att Klimax aldrig kommer kunna gå igen.

Heta potatisar och nostalgibitar: Hela grejen med krissamtal känns som en nymodighet för 90-talet. Pappa på kåken-problematiken. Att alltid kunna förlåta.

Pluspoäng till: Bimbo och Klimax. Nu börjar det hända grejer. Kaj är också en go typ.

Minuspoäng till: Neggo-Pilla.

Exempel på konstigt prat:

Mäklar-Martin: Och pastan är överkokt då?
Reine: Självklart.
Mäklar-Martin: Bra. Då tar vi två såna tack.

”Du är inte klok” / Lisen till Birgitta

”Du tillät mig inte att tycka synd om mig själv. Mannens rätt till självömkan. Det är allvarliga saker det där” / Leif talar inte för sig själv.

Visdomsord och schyssta citat:

”Väljer man en bankrånare till kassör så får man för i helvete skylla sig själv” / Reine siktar under bältet.

”Det är aldrig bra att vara ensam när man har det svårt” / Gunvor är god.


Birgitta vill flytta ifrån Mälarviken, fattar inte att hennes barn behöver henne och gråter för Kaj.

Avsnitt 16. M: Michael Hancock. R: Grimås. Någon går omkring och snor pengar/gör inbrott i Mälarviken och alla utgår ifrån att det är Kenta som kommit hem och är nykter, nyrakad och fin i håret – och som dessutom strör omkring sig av något slags stash. Klimax får Såsom i himmelen-Helena som sjukgymnast. Birgitta är nervös och jobbigt anti mot henne (förstås) och säger att hon är för ung för sitt yrke osv. Reine har åkt till Ryssland för att leta efter sin pappas släkt. Verner får frukost i sängen av Gunvor. Leif vill ha kvar Latisha (Fatakis barn), Lena är skeptisk. Verner får inga ordentliga hyresvärdar till Tre kronor; det är bara scientologer och ”Tekno-rejv jävla snorungar!” som hör av sig. Agneta försöker medla med Mimmi men det går inte bra. Birgitta vill flytta ifrån Mälarviken för att det inte gått obemärkt förbi att Vanheden rånat posten, skjutit sin son och hamnat i fängelse. Hon fattar inte att hennes barn behöver henne och gråter för Kaj. Bimbo blir knuffad av ett limsniffande rasist-ungdomsgäng varav en av medlemarna har samma jacka som Kaj. Kenta dyker upp och börjar pola lite med Bimbo. Han är grön om allt som hänt på sistone, så hon berättar allt. Men Kenta är positiv och håller fanan högt för att göra Bimbo lite mer peppad. Katta och Leif har konstiga psykologiska lekar. Mimmi och Agneta bråkar men skrattar och blir sams när Mäklar-Martin kommer på tal. Det visar sig att Alva är värsta lill-kommunisten som vill fira Kubas självständighetsdag. Kaj kallar henne kamrat Lindström. Leif låter Katta pusha Kenta om allt som limsniffarna gjort, men Bimbo ger honom bevisligt alibi. Kenta säger ”det är lugnt” utan att Katta sagt förlåt. Slemproppen Brian Andersson kommer på middag hos Kaj och Pilla. Han är en polerad bajskorv. Limsniffarna bjuder in sig själva till Gunvor och välter en bokhylla över henne när hon ringer polisen.

Pluspoäng till: Kenta som får en massa skit. Klimax som bajsar på sig själv. Kaj som är vis. Bimbo som är bra. Gunvor också.

Minuspoäng till: Birgitta, som är sämst, och Katta som redan här börjar bli jobbig.

Rekvisita jag vill ha: Kajs jacka förstås. Glömde nämna det förut.

Exempel på konstigt prat:

”Du, jag är inte döv. Kan du lära mig gå?” / Klimax går från det ena till det andra.

Lena: Hur gör vi ikväll då?
Leif: Jag får väl trolla med knäna.

”Vilket skitkul liv det blir! Kul att göra karriär som bokstöd! Ja, eller dörrstopp kanske!” / Klimax har ju både humor och fantasi.

Gunvor: Titta på blusen, så här ser ut
Agneta: Håh… blusen. / Vadå blusen?

Visdomsord och schyssta citat:

”Du kan inte bara försvinna in i dig själv på det här sättet. Du måste våga tro på människorna omkring dig” / Kaj pratar prima prästprat.


Bimbo, Lisen och Sanna sitter på en bänk och pratar om Klimax; Bimbo försäkrar att han fortfarande kan ”göra det”
.

Avsnitt 17. M: Furuhagen R: Grimås. Klimax har kissat på sig, eller haft en våt dröm, och försöker dölja vätskan i sin säng för Helena. Polisen har gripit ungdomsgänget och Gunvor ska få vila; hon har ett plåster på huvudet och beter sig lite konstigt. Taggen slänger ett filpaket och öppnar ett nytt. Birgitta packar en miljard saker att ge till Klimax; Lisen beter sig ungefär som hon brukar. Reine kommer hem med en ryssmössa och tjugonåntingåriga bönan Olga Kudjinov som han tydligen ska gifta sig med. Klimax testar sin första rullstol. Bimbo, Lisen och Sanna sitter på en bänk och pratar om Klimax; Bimbo försäkrar att han fortfarande kan ”göra det”. Taggen vill uppmuntra honom, och kommer på att dom ska göra en film till honom. Alla är lite nervösa över Olgas närvaro – Agneta och Mimmi är extra beska och skvallrar som pepparkvarnar med varann. Leif frågar Kenta om han vill ställa upp som baskettränare. Alla i Mälarviken poserar reklam-aktigt i filmen till Klimax. Slempropp-Brian börjar domdera och har bland annat ändrat Kajs dåliga låt – i Brians studio står en hårdrockare och spelar elgitarr på ett överdrivet sätt. Leif sjuksriver sig och bjuder Katta på lunch. Brian kallar Pilla för en kvinnlig Lundell och kladdar på henne hejdlöst. Mimmi försöker få Olga att åka tillbaka till Ryssland. Kenta och Bimbo hälsar på Klimax men han blir mest sur och kallar Kenta för jävla alkis. Birgittas arbetskompisar väntar i bakhåll hemma hos henne för att prata med henne. Hon är som vanligt jobbig och har en massa fucked up synsätt och prioriteringar och som vanligt övertalad av andra. Leif och Lena försöker nuppa men han är ”inte där”. Klimax tittar på filmen han fått från Taggen och stirrar uttryckslöst ut i ingenstans. Olga vill inte ”göra det” med Reine förrän dom är gifta.

Heta potatisar och nostalgibitar: Lite post-Sovjet-vibbar. ”Rassja for farrmers!” som Olga säger. Birgitta har lånat talböcker till Klimax men ”han är väl inte döv heller”.

Pluspoäng till: Schyssta Taggen, schyssta Kenta. Bimbo som är skitbra, och Klimax, som är jobbig men följer en psykologisk profil.

Minuspoäng till: Kaj, som är ovanligt tjurig.

Exempel på konstigt prat:

”Here is video-shop and here is solarium. And here is my flyttingfirma” / Reines engelska är helt klart under all kritik.

Reine: Du vet, när jag såg Olga sitta där i soffan på Hotel Europeiski, då såg hon så bräcklig ut, så sårbar ut liksom. Då tänkte jag att får jag henne, då kommer jag aldrig att behöva nån mer. Fattar du?
Kenta: … Näe…

Olga: It looks like Moscow
Reine: No no it’s funkis
Olga: Fonkis?
Reine: Come on, i’ll show you the solarium. You know… sun. Electrical sun
Olga: Ah! Sun is good for Olga. But where is the hotel?
Reine: No, no. No more hotels, Olga.

Olga: So. Mimmi. You want chai?
Mimmi: Det heter te!

”Hörru nu får du inte missförstå mig, men du har en jävligt snygg kropp” / Brian, omöjlig att missförstå.

Visdomsord och schyssta citat:

”Livet är inte meningslöst! Förstår inte du det? Fan ta dig om du ger upp!” / Bimbo.


Reine tvingar Olga att jobba på Tre kronor; Agneta är inte nöjd
.

Avsnitt 18. M: Rosenfeldt. R: Grimås. Birgitta har äntligen skärpt sig och försöker muntra upp ultra-deppiga Klimax. Hon känner på sig att dom kommer klara det här. Katta hälsar på Lena när hon hälsar på (igen). Hon säger att hon vill jobba med honom och ingen annan. Leif känner likadant. Hon säger också, med illa dold förtjusning, att folk påstår att dom har ett förhållande. Reine tvingar Olga att jobba på Tre kronor; Agneta är inte nöjd. Olga går mest på toa och lagar micromat. Kaj ger Pilla en lyckospark. Lisen vill praoa på fängelset hos Vanheden men Birgitta ”tycker verkligen inte” och så vidare. Verner har hittat Peo från dom gamla Stryktipset-reklamerna som potentiell hyresvärd för Tre kronor. Bimbo skojar om att hon vill förstora brösten, försöker få prao-plats hos Mimmi och skäller på Kenta för att han inte tänker på andra. Katta och Leif går på höstpromenad. Pilla sjunger Kajs Lasse Holm-låt tills öronen trillar av. Till slut spricker Brians slembubbla och han bjuder på vin. Lena pushar Leif om Katta. Hugo leker psykotiskt med sina Turtles-gubbar och Kaj försöker tvinga Alva att spela Spökhuset med honom. Klimax ur-dissar Bimbo och hon blir ledsen. Gunvor försöker kommunicera med Olga; Olga undrar varför Gunvor lagt bilnycklarna i kylskåpet. Kenta försöker kommunicera med Klimax som säger förlåt för senast. Kenta ger honom en Aladdin-ask och en fickkniv. Leif avslöjar att Stryktipset-Peo är en skitkrängare och att han aldrig kommer få hyra så mycket som ett skåp. Agneta och Lena dricker vin, pratar om sina män och fnissar. Kaj och Pilla bråkar. Birgitta ska sova över hos Klimax men då har han skurit upp handleden med Kentas fickkniv.

Heta potatisar och nostalgibitar: Turtles-gubbar och Spökhuset. Året var 1994.

Pluspoäng till: Bimbo och Birgitta.

Minuspoäng till: Pilla, som bara bryr sig om sig själv

Exempel på konstigt prat:

”Det är väl kaos i huvudet på honom” / Sanna diagnostiserar Klimax.


Pilla sjunger den dåliga låten en gång till.

Avsnitt 19. M: Lisa Sahlin. R: K. Falck. Det är första advent och avsnittet börjar suggestivt med mystisk 80-talsbongo-synth. Birgitta sover hos ihoplappade Klimax och Jimmy anländer till Mälarviken på motorvägen; Kenta tar en morgoncigg och Leif vaknar i sin rödrandiga mysiga morgonrock för att ta hand om Latisha som skriker men Sanna hinner före. Jimmy hittar Olga sovandes i sin säng. Kenta hälsar på Klimax och Birgitta vaknar och får spel. Jimmy och Olga sitter vid ett tänt ljus och är omedelbart småkära. Alva vill ut och demonstrera mot allt. Hugo leker att han är en galen hund. Gunvor har fått ett tack-brev från borgmästaren i Tuzla. Birgitta bölar oavbrutet. Lisen freakar också. Salongo och Abby kommer till kyrkan när Kaj har adventsgudstjänst; dom har fått tillstånd att bo i Sverige nu. Hugo ljuger för Kenta om att en liten harmlös hund utanför närköpet är hans mördarkamphund och att han heter Teenage Mutant Ninja Turtle. Bimbo klipper sig hos Mimmi och får råd om karlarna och hur dom ska behandlas. Bimbo vill jobba hos Mimmi; hon säger att hon måste gå ut skolan. Salongo är arg på Leif för att han och Lena tagit hand om Latisha utan hans vetskap. Kaj pratar med Klimax som pushar Kaj om gud. Klimax får en Sports Illustrated Swimsuit Calender av Taggen. Det visar sig att Kenta är ganska usel som baskettränare. Det visar sig att Hugo snott hunden utanför närköpet. Gunvor är snurrig och vattnar blommorna hur många gånger som helst. Salongo går till Verner och avslöjar att det är han som tänkt sig köpa Tre kronor. Kaj går på Pillas PR-party men kommer först inte in för att han inte står på listan, och det är bara början. Pilla sjunger den dåliga låten en gång till. Leif har Latisha-abstinens och sitter uppe i natten och tittar på ett TV-program som handlar om hur viktig den erotiska lusten är för ett förhållande. Runt middagsbordet hos Gustavssons friar Reine till Olga men senare på kvällen vill hon fortfarande inte ”göra det”. Reine får sova i samma säng som Jimmy och Kenta får sova på golvet. Reine är sur, dom fnissar åt honom.

Heta potatisar och nostalgibitar: Hugo och Turtles.

Rekvisita jag vill ha: Alla stickade vintertröjor och Leifs lurviga vita halsduk.

Pluspoäng till: Salongo som omedelbart börjar jobba ihop sina förlorade avsnitt. Taggen som bortser ifrån att Klimax kallar honom svartskalle.

Minuspoäng till: Pilla igen.

Exempel på konstigt prat:

”Vet ni vad? Äntligen är vi som familjen Cos-byy” / Leif (med två peacetecken i luften) i sin konstigaste replik hittills.

”Du vet, han vill så gärna ha en hund. Jag borde aldrig ha visat honom den där filmen” / Pilla om Hugo; man tvingas undra om det var Benji eller Cujo.

”Det är inte alltid gräset är grönare någon annanstans” / Reine snurrar till ordspråken.

”Vinterviken där jag var va… Vi satt inte och flätade korgar” / Kenta om behandlingshemmet kontra hantverksstugan.

”Skomakarlåda! Shoe maker box!” / Kenta tävlar med Reine i dålig engelska.


Gunvor har nu blivit helt knäpp.

Avsnitt 20. M: Bergqvist. R: K Falck. Lisen ska på Vanhedens rättegång och hon bråkar med Birgitta som bara inte ”kan” förlåta honom. Gunvor har packat ihop alla möjliga kläder i alla möjliga lådor för Gunvor har nu blivit helt knäpp. Pilla vill vräka ut sitt privatliv i media, Kaj förstår inte varför och Pilla surar över detta. Bimbo ber Kenta om att köpa ut åt henne men han kan inte av självrespekt och coola nykterist-hedersskäl. Klimax lyfter hantlar och är bara lite mindre bitter. Reine blir upprörd när det visar sig att Salongo ska ta över Tre kronor; Verner ryter till åt Mälarkungen när han gnäller. Bimbo tvättar håret på Mäklar-Martin som äckligt nog råstöter på Bimbo – hon utnyttjar honom för att få alkohol. Gunvor blir besatt av att baka lussekatter; Jimmy och Kenta försöker sig på att baka dom istället. Birgitta frågar Kaj om det är rätt att ta ut skilsmässa. Lisen går på Vanhedens rättegång; vi får veta – via en skrövlande journalist spelad Hasse ”TV 3-dubb” Jonsson – att det blir många år för Vanheden. Olga gillar Kentas lussebullar och han blir utan förvarning galen, får för sig att han ska starta ett konditori och hoppar upp och ner med Olga och Jimmy. Birgitta hälsar på Klimax, igen, och freakar ut, igen. Mäklar-Martin drygar sig mot Kenta och Jimmy när dom kommer för att bjuda på lussekatter. Jimmy blir arg. Sen försöker Martin skylla alkohollangandet på Kenta men Bimbo erkänner att det var Martin som köpte ut åt henne. Salongo och Abby sjunger en afrikansk sång och ”en sång som berättar om hur det känns att bryta från sina hemtrakter och komma till ett främmande land med en främmande kultur” (det visar sig vara Tre pepparkaksgubbar). Reine får återigen sova hos Jimmy och Kenta. Bimbo tar med sig all sin utköpta alkohol till Klimax och alla kidsen har minderårigt Lucia-supande på hans sjukhusrum. Alla däckar förutom Klimax och Taggen som är uppe och fyllesnackar; Klimax spyr i sin stjärngossestrut. En skånsk tant från en skvallertidning (som många säsonger senare kommer spela Janet Karlsson-Persson) intervjuar Pilla och Kaj på odrägligt manér. Intervjun blir ännu värre av att Alva kommer in (med Hugo i Turtles-dräkt, skjutandes med plastvapen fortfarande med Mighty Ducks-kepsen på sig) för att ha ett reaktionärt anti-krig-och-vålds-luciatåg; sen kommer Taggen in och är full. Kenta, Reine, Verner och Jimmy har ett mysigare luciatåg för Gunvor och Olga. Lisen kommer hem full, kallar Birgitta för jävla kärring. När Gunvor går och lägger sig tror hon att Verner är hennes gamla förlorade kärlek Pjotr, hon reciterar avlägset gamla kärleksfraser och eftertexterna kommer med ett vemodigt piano.

Heta potatisar och nostalgibitar: Turtles igen.

Rekvisita jag vill ha: Typ Sannas Vanilla Ice-jacka, för sakens skull.

Pluspoäng till: Kenta. Verner. Salongo. Bimbo och Lisen.

Minuspoäng till: Pilla som verkligen är ändlöst narcissistisk. Birgitta, som häver över sina problem på sina mer ansvarstagande barn.

Exempel på konstigt prat:

”Du är inte klok” / Lisen till Birgitta.

”Den här trippen är över nu. Du morsan, du får lägga av med det här lumpsamlandet nu!” / Reine till Gunvor (hur menar han?)

Kenta: Jag kör på känn som farbror Melker
Jimmy: Vem?
Kenta: Farbror Melker. FARBROR MELKER!
Jimmy: Vad snackar du om?
/ (Hur kan någon inte veta vem farbror Melker är?)

”Varför gråter hon? Har någon sparkat henne? Jag kan slå ihjäl dig om hon vill” / Hugo, ett barn av sin tid.

”Det är som att han krympt på något sätt… som om han kommer att försvinna!” / Lisen är paranoid om Vanheden.

”Håll käften med dig, Mäklar-jävel!” / Jimmy förolämpar Mäklar-Martin på ett adekvat sätt.

”Vem är Jesus?” / Verner.

Reine: No, no, he’s the jultomte. The tomt, you know! The Christmas Tomt!
Jimmy: Det heter Santa klås på engelska!
(Jimmy är marginellt bättre än Reine på engelska)

En av seriens mysterium: Hur uttalar man Salongos namn? Betoning på a:et är troligen det mest adekvata – till skillnad från det dumsvenniga ”Salong-o” – men säger man det som Reines korta Sálongo eller Saaalongo, som Agneta med charm i rösten efter ett tag börjar säga.


Bimbo avslöjar för Mimmi att Mäklar-Martin tafsat på henne och Mimmi lever i förnekelse och tror hon har fantasier.

Avsnitt 21. M: C Falck. R: K Falck. Det är julstök i Mälarviken. Reine säljer urusla julskinkor så att alla blir magsjuka. Kaj lämnas ensam över jul. Klimax får komma hem och Birgitta är hysterisk (som om det vore någon ovanlighet). Lisen beter sig som hon brukar. Salongo erbjuder Agneta att jobba på Tre kronor. Sanna går på toaletten och råkar därmed höra att Lena och Salongo haft ihop det när hon dyker upp för att prata med honom (Sanna står bara en meter därifrån precis bakom den närmsta stolpen, nästan på samma ställe Mimmi stod när hon fick reda på Reine och Agneta; det där borde döpas om till tjuvlyssnarhörnet). Bimbo avslöjar för Mimmi att Mäklar-Martin tafsat på henne och Mimmi lever i förnekelse och tror hon har fantasier. Lisen super. Kenta och Jimmy spyr av Reine-skinkan och springer fram och tillbaka till toaletten (efter ett tag gör även Verner det) i ett dåligt regisserat försök till humor. Sanna pratar upprört med Abby medan en fiol spelar. Lisen läser Vanhedens brev runt middagsbordet så att det blir begravningsstämning. Birgitta super. Fataki kommer till Salongo och Abby. Lisen låser in sig på toaletten. Birgitta är full och fjantig, börjar häva ur sig sina känslor för Kaj så att man skäms. Till slut fattar hon vad hon håller på med. Mimmi får ett startpaket från Ikea av Reine. Mimmi överfaller Mäklar-Martin i tron att han är en inbrottstjuv. Olga vill fortfarande inte ”göra det” med Reine. Till slut spricker Sanna och avslöjar att hon vet att Lena varit med Salongo. Leif får anledning att bli ännu mer leifig. Klimax har fått en stickad tröja av Bimbo – han luktar på den och håller den som en snuttefilt. Gunvor berättar för Verner om sitt liv med Pjotr och berättar att han fortfarande lever och att hon köpt huset med pengar från hans spionaffärer. Familjen Sali har en egen afrikansk fest på Tre kronor. Det är bara dom och en mystisk gubbe där. Birgitta börjar sjunga Stilla natt i julottan eftersom Pilla inte är där men så kommer Pilla iallafall och tar över sången och Birgitta sätter sig ner igen. Odefinerbar konstig stämning uppstår.

Pluspoäng till: Salongo. Bimbo. Gunvor och Verner.

Exempel på konstigt prat:

”Om ni inte ska köpa något mer är det bara å hatcha dojjerna och försvinn” / Reine börjar förvandlas till den Reine han blev känd som.

”Vi är svarta men vi betalar vitt!” / Salongos motto.

”Jag förstår väl att du är Verner. Jag förstår ingenting!” / Gunvor är gaggig.

Agneta: En luffare är en luffare vad han än sätter på sig
Sanna: Och en ljugare är alltid en ljugare.
Lena: Ljugare? En lögnare menar du väl?
Sanna: Mmm. Mitt i prick!

”Du skulle kunna ha på dig en säck och ändå va lika sexig” / Reine väljer sina ord till Olga.

”Visst. Allting är mysigt och skitläckert. Det är bara det att morsan knullat med Salongo!” / Sanna.

Visdomsord och schyssta citat:

Bimbo: Han tafsade och jag tycker du borde veta det
Mimmi: Du, jag hade också fantasier när jag var i din ålder men jag höll tyst om dom!
Bimbo: I din ålder blir man tydligen för dum för att vara smart. God jul, för helvete!
(Bimbo är awesome)


Bimbo och Klimax ”gör det” äntligen.

Avsnitt 22. M: Rosenfeldt. R: Carmback. Det är bakisstämning i Mälarviken. Birgitta skäms. Leif är upprörd över att Lena varit otrogen. Mimmi har på sig en päls som ser ut som en Halloween-kostym. Kaj bjuder familjen på en lyxkryssning till Helsingfors och skojar om att den bara är till honom och Pilla och att ungarna istället ska hjälpa till och diska på Kyrkoherdens årliga nyårsmiddag, i ett utdraget skämt. Jimmy lär Olga svenska och tillsammans kallar dom Reine för gris. Klimax och Bimbo ska ”göra det” men det blir strul. Mimmi lånar 15 000 av Gunvor som sen glömmer bort att hon lånat ut några pengar. Vanheden får åtta års fängelse och en massa skadestånd, bland annat på grund av mattan han aldrig betalade. Birgitta och Klimax tycker att det är lindrigt, Lisen beter sig som hon brukar. Kenta är fortsatt kackig som baskettränare. Leif konfontrerar Salongo för att han har satt på hans fru. Olga klipper sig hos Mimmi; det visar sig att hon är håröm. Agneta försöker muntra upp Salongo som blåser upp en ballong. Taggen tycker inte att Lisen ska älta men hon ”vill älta”. Hon går och tittar på ett par svanar. Det blir afrikanskt party på Tre kronor med Salongo som konferencier; han får en gruvhjälm av Reine. Lisen gör slut med Taggen utan anledning. Birgitta går till Kaj och ältar. Brian äter middag med Pilla och tar henne på brösten. Leif och Lena bråkar lite mer – han kastar ut henne. Mimmi hittar Kenta på en bänk vid tunnelbanan. Han pratar nostalgiskt och hon tycker han borde tänka framåt, träffa nån ny och skaffa ungar. När hon gått verkar det som att han dricker ”något” ur en glasflaska. Jimmy och Olga går till den nersläckta gympasalen och kysser varandra en gång och går tillbaka sen. Bimbo och Klimax ”gör det” äntligen. Klimax ler fånigt.

Pluspoäng till: Kaj. Leif. Lena. Kenta. Salongo. Bimbo och Klimax.

Minuspoäng till: Sanna.

Rekvisita jag vill ha: Inte Lisens mössa i alla fall.

Exempel på konstigt prat:

”Vad hade du väntat dig? Stora famnen och ett diplom?” / Agneta till Salongo, om det här med att sätta på folks fruar.

”Du är fanimej inte klok” / Lena till Leif.

”Åka karusell, käka karamell…” / Kenta spontantrallar drömskt.


Katta kommer småfull och uppsminkad, ”förföriskt” klädd med en flaska vin.

Avsnitt 23. M: Brundin. R: Carmback. Det är nyårsafton; Klimax säger till Lisen att han har en plan för kvällen. Agneta tycker det har varit ett skitår. Birgitta påpekar för Klimax och Lisen att Kronofogden kommer till huset men att allt är coolt och att inget kommer tas – i själva verket tar dock fogdgubbarna en jävla massa saker, eftersom skadeståndet måste betalas omedelbart. Birgitta tar det överraskande lugnt. Lena bor hos Agneta efter att blivit utsparkad av Leif; hon har på något mirakulöst sätt warpat till sig sin fina morgonrock med blommorna. Sanna bölar för att hon inte vill att Leif och Lena kanske ska skiljas, fastän det var hon som outade Lena. Kaj blir sur på att det blir en artikel om deras privatliv; Pilla skrattar förtjust åt honom. Kenta beter sig skumt (så att man ska tro att han börjat dricka igen). Kaj har problem med att godta Reines giftermål med Olga eftersom hon inte är lutherian och dessutom inte har uppehållstillstånd och inte kan få det (som Reine tror) bara av att gifta sig. Sen visar det sig att hennes papper är skumma. Det visar sig att der vass another män som vass mörderd in Rasja. Pilla kan inte hänga med på Kajs kryssning eftersom hon måste sjunga live i ett nyårs-TV-jippo. Kaj blir sur och Pilla blir självklart upprörd över hans gränslösa ignorans (ironi). Lena försöker kommunicera med Sanna, det går bra. Katta försöker spela ut Lena genom att baktala henne. Kenta försöker låna pengar av Mimmi, hon säger att han luktar sprit. Klimax rullar omkull och får hjälp av dom störiga killarna ”på gymnasiet”. Mimmi har slängt ut (skrivit ut) Mäklar-Martin ur sitt liv (ur serien). Agneta muntrar upp alla som mår dåligt. Klimax har ff och därmed nyårsfest. Lisen ignorerar Taggen och börjar stöta på Abby, så Taggen börjar hänga med Sanna istället. Klimax blir full och odräglig; Kenta dyker upp och skäller på honom för att han tycker synd om sig själv. Katta kommer småfull och uppsminkad, ”förföriskt” klädd med en flaska vin till Don Leifione, så dom ligger förstås med varandra. Pilla häller ett glas champagne över Brian. Gunvor och Verner har söta nyårshattar. Agneta och Lena dricker vin och fnissar igen; Lena ringer hem men ingen svarar eftersom Leif ”gör det” med Katta. Pilla sjunger den jävla låten en gång till. Birgitta kommer hem till sitt upp och nervända hus och tror förstås att allt är Kentas fel eftersom han står där. Jimmy och Olga hånglar och börjar ”göra det”.

Heta potatisar och nostalgibitar: Kaj förklarar hur civila rättigheter för invandrare fungerar, sakligt som en Anslagstavlan-berätarröst.

Pluspoäng till: bäst-Kenta, misär-Klimax, tuff-Bimbo,

Minuspoäng till: Pilla. Fuck you Pilla. Task-Katta också. Lisen har nu gått över störd-gränsen.

Exempel på konstigt prat:

Bimbo: Du kommer och kollar på basketträningen idag va?
Klimax: Självklart!
Bimbo: That’s my man
Båda två: *slafs slafs slafs*

”Vad är det för sätt och sitta mol allena på självaste nyårsafton” / Katta, med den moderna kvinnans ordval.

En av seriens mysterium: Hur kan Kenta lukta sprit om han inte dricker?


Reine har åldersnoja och försöker ”tjacka upp sig på lite fräckare kläder”
.

Avsnitt 24. M: Sahlin. M: Carmback. Olga har ”gjort det” med Jimmy och vill inte längre gifta sig med Reine; hon säger till honom att han är för gammal för henne och han blir sårad. Sanna parar ihop Leif och Lena för samtal, ber dom bete sig vuxet och ger dom sen fin frukost (Onaka-fil, Startmüsli, standard-juice; ungefär samma frukost som vanligt, plus att Leif har sin mysiga rödrandiga morgonrock). Pilla gnäller på att hon fått halvbra kritik. Reine har åldersnoja och försöker ”tjacka upp sig på lite fräckare kläder” i ett löjligt testa-olika-outfits-montage. Birgitta skäller på Klimax för att han dricker och hänger med Kenta. Hon blir förvirrad över informationen att Kenta tog bort spriten på nyårsfesten och inte tvärtom och verkar inte kunna computa den informationen. Det verkar som att Leif och Lena kan ordna upp sina problem men allt går åt helvete när han avslöjar att han legat med Katta, som i sin tur blir upprörd och känner sig som en madrass. Taggen och Abby brawlar; Salongo bryter upp bråket igen (han är bra på det). Mimmi listar ut att Jimmy har ihop det med Olga. Sen går hon till Reines närköp och välter staplarna med Maxwell House som Reine just ställt upp. Alva får ett jobb hos Reine men det slutar bara med att hon inte låter folk köpa sina varor eftersom hon är pk. Kenta fortsätter att peppa Klimax. Brian pushar Pilla till att följa med till London. Birgitta går till Tre kronor och ber om ursäkt till Kenta och tackar honom för att han peppar Klimax. Gunvor tröstar Olga. Lena och Leif blir sams igen. Birgitta ältar sig för Kaj igen och avslöjar, denna gång i nyktert tillstånd, att hon ”älskar” honom. Reine har köpt en tupé och ska överraska Olga i sängen med lite bubbelvatten – i sängen ligger dock Olga och Jimmy. ”Vad i helvete” säger Reine och dom vaknar och ser förvirrade ut.

Pluspoäng till: Kenta. Alva. Birgitta. Gunvor.

Exempel på konstigt prat:

”Som jag sa förut: Lena och jag vi är för helvete gifta med varandra!” / Leif citerar sina egna utrop.

”Din lilla dumma flickstackare” / Gunvor utnyttjar Olgas bristande svenskakunskaper när hon tröstar henne.

En av seriens mysterium: Vad är grejen med Taggen-Lisen-Abby-Sanna-crossovern? Den är helt onödig/meningslös/irriterande.


Leif hånglar med Katta vid svandammen och går med på att ha sex med henne igen.

Avsnitt 25. M: Hancock. R: Grimås. Reine har blivit Jack Torrence-galen och tänker döda Jimmy för att han ”gjort det” med Olga. Leif och Lena har blivit sams och kelar på morgonkvisten; Lena tycker att Leif inte ska jobba mer med Katta och Leif har sagt samma sak – han lovar att komma hem i tid också eftersom Lena har en ”hemlis”. Birgitta har fått ett mystiskt brev från Kaj som gör henne konstig. Reine ger sig på Jimmy som skyddar sig med en pall – Kenta och Gunvor hindrar honom. Alva förklarar politik för Hugo. Katta är arg på Leif och ser sig själv som ett offer. Pilla kommer hem från London med ett Mortal Kombat II till Hugo – hon måste återigen iväg till studion och Brian. Eftersom Reine ska ”slå in skallen” på Jimmy känner sig Mimmi tvungen att avsölja sanningen att Jimmy i verkligheten är Reines barn och inte Kentas. Reine blir mycket ledsen på Mimmi för att hon inte berättat detta tidigare. Dom bestämmer sig för att inte berätta för någon annan än. Bimbo beter sig konstigt. Leif hånglar med Katta vid svandammen och går med på att ha sex med henne igen; Sanna råkar tyvärr se dom. Gunvor går omkring utomhus i sin morgonrock och undrar vart hennes små barn är. Birgitta kommer för att älta hos Kaj; han föreslår att dom inte ses mer och att hon uppsöker en psykolog. Hon är som vanligt komplett oförmögen att förstå någonting alls. Reine konfronterar Jimmy på ett stelt och förvirrat sätt. Lena har dukat upp för sin ”hemlis”, dvs en kräftmiddag, men Leif kommer inte eftersom han ju är upptagen med att återigen ”göra det” med Katta. Pilla berättar att hon varit på fest hos Dave Stewart. Kaj vet inte vem det är. Taggen påpekar sen för Kaj att han ju inte bara kan ge och ge och ge utan att få tillbaka (på tal om Pilla). Verner och Reine springer omkring Mälarviken hela kvällen för att hitta Gunvor; dom hittar henne till slut stelfrusen i ett mörkt hörn. Bimbo tar ett graviditetstest som blir positivt.

Heta potatisar och nostalgibitar:

Katta läser en Aftonbladet med Lisa Ekdahl på omslaget (hon har vunnit en Rockbjörn). Sossarna och Vänstern är stora. Mortal Kombat II är fräscht och London är hett.

Pluspoäng till: Kenta. Mimmi. Kaj. Taggen.

Minuspoäng till: Leif.

Exempel på konstigt prat:

”Det är fibrer i, du behöver det” / Smygreklam-Birgitta bräschar ner Startmüsli i Klimax skål.

”Jävla epa-casanova” / Reine till Jimmy.

”Riksdagen har en kammare och sexton utskott. Sossarna är i regeringsställning, men Vänsterpartiet är vågmästare. Bra va?” / Hugo. Those were the days.

”Maxat! En brud som gillar skrot!” / Kul att Klimax är glad.

”Jag tyckte jag såg nån eko-limpa röra sig i brödburken…. eller om det var nån stor läbbig ssvammmp, jag vet inte så noga” / Kaj mumlar sporadiska mögeltankar.

”Jag måste ha rätt att göra fel!” / Birgitta förklarar sin livslogik.


Birgitta verkar ha tagit livet av sig.

Avsnitt 26. M: Bergqvist. R: Grimås. Bimbo berättar för Klimax att hon är med barn – hon är ångestig, han blir glad för att han ”funkar”. Reine beter sig glatt för att Jimmy och Olga ska gifta sig; han vill föra fram Olga till altaret. Leif har sovit på soffan; Lena pushar honom om vart han var igår och han ljuger dåligt. Träsk-Television ringer till Kaj och frågar om han vill bli TV-präst. Salongo försöker anordna ett svensk-ryskt bröllopsparty men Agneta övertalar honom att köra sitt afrikanska stuk istället. Gunvor uppsöker läkaren i Vita lögner (eller om det var Vänner och fiender eller Nya tider) och det visar sig att hon är dement och har typ Alzheimers. Sanna pushar Leif om Katta. Han säger att det inte är som hon tror fastän det är precis som hon tror. Katta avslöjar (förstås) för Lena att Leif varit med henne. Lena ältar återigen hos Agneta. Pilla ska iväg till studion igen. Leif erkänner att han ”gjort det” med Katta för andra gången och Lena blir upprörd och säger att det är slut nu – Sanna dyker upp och man hör henne springa upp för trappen igen. Birgitta har köpt en massa kläder på NK och pratar ungefär som om hon ska ta livet av sig. Olga och Jimmy gifter sig; Kenta håller ett fint men lite halv-akward bröllopstal. Salongo har sin afrika-fest och alla är glada. Klimax och Bimbo har ett förtroeligt samtal; hon säger att hon bara ser ”ingenting, alldeles grått” när hon tänker på framtiden. Klimax friar indirekt typ. Birgitta läser Fader vår. Reine och Mimmi hånglar i omklädningsrummet och ”gör det” i duschrummet. Lisen kommer hem och hittar sovrummet dekorerat som i slutet på Halloween och mitt på sängen Birgitta som verkar ha tagit livet av sig.

Pluspoäng till: Kenta. Salongo. Kaj. Bimbo. Klimax. Lisen.

Minuspoäng till: Leif…. vafan Leif!

Exempel på konstigt prat:

”Jag funkar!” / Klimax kan bara övertala sig själv om sin egen duglighet.

Klimax: Jag är sexton bast. Jag sitter i rullstol
Kenta: Inte alltid uppenbarligen!
Klimax: Vad ska jag göra?
Kenta: Vadå göra, det är väl bara att tacka och ta emot
(Kenta brister i faderskapsrådgivning)

Dinosaurier slutar aldrig, dom äter allt du ser. Till och med bord och stolar! Om dom skulle komma hit skulle dom äta upp hela trädgården…” / Hugo (vad är dealen med den ungen?)

Kaj: Brian, Brian, Brian, Brian, Brian
Pilla: Inte Brian!
/ Kaj och Pilla kommunicerar Tarzan och Jane-aktigt.

”It’s showtime!” / Kaj lever sig in i sin prästroll.

Statistik efter andra säsongen


1. Kenta – 11 poäng

2. Kaj – 10 poäng
3. Bimbo och Gunvor – 9 poäng
4. Salongo – 8 poäng
5. Agneta, Leif – 7 poäng
6. Taggen – 6 poäng
7. Lena, Alva – 3 poäng
8. Verner – 2 poäng
9. Klimax, Lisen, Mimmi – 1 poäng
10. Reine – 0 poäng

Tillbaka till Tre kronor (huvudsida)

Annonser