Tre kronor – Säsong 3

Säsongen då inget egentligen händer förutom att Bimbo föder barn och dör.

 
 
 
 
 
 

*

Säsong 3


Alva hittar Hugo; han har gömt sig på taket av huset.

Avsnitt 27. M: Rosenfeldt. R: Grimås. Några månader har gått och Birgitta blir utskriven från något slags psykhem där hon tydligen varit. Hon mår mycket bättre nu och känner sig ”stark”. Lisen väntar på henne tillsammans med en taxichaufför som ser ut som Peter Harryssons okända lillebror. Leif har blivit ihop med Katta, vilket Sanna är sur över eftersom hon tycker hon, Leif och Lena ska bli en familj igen. Reine är upprörd över att alla i huset sitter och slappar och ingen jobbar. Alla hos Kaj och Pilla äter frukost; Alva vet vart Eskilstuna ligger, dock inte vart ”Grums” ligger. Hugo är sur på att Pilla ska på turné och vägrar följa med – sen rymmer han hemifrån. Det visar sig att Birgittas brist på ödmjukhet inte försvunnit sedan hon varit borta – hon har ingen förståelse för att Bimbo ska bo hos dom bara för att hon är gravid och när Klimax berättar att han är pappan freakar hon förstås ut. Reine och Mimmi bråkar vidare om det här med att Reine faktiskt är pappa till Jimmy. Lena har varit i Marrocko, kommer hem till Leif och säger att hon vill skiljas. Reine försöker smöra Mimmi genom att köpa presenter till henne; sen skickar han blommor, sen en sjungande sopran och till slut hyr han in en chippendale som börjar strippa för henne. Alva hittar Hugo; han har gömt sig på taket av huset. Lisen beter sig ungefär som hon brukar och ältar hos Kaj. Hugo och Alva skriver en lista ultimatum för Hugos levnadsvillkor. Sanna ska äta en muffin men ändrar sig och ser äcklad ut. Leif ältar för Kaj, som avslöjar att han inte kan förlåta sitt ex och försöker övertala Leif om att dom ska ut och ta en pilsner. Leif ska dock äta middag med Katta. Den blir sådär eftersom Sanna är som hon är. Hugo och ombudet Alva har sitt mysiga rådslag med Kaj och Pilla. Leif och Katta ”gör det” på köksbordet. Reine och Mimmi äter middag på dyr restaurang; hennes ultimatum för att bli tillsammans med Reine igen är att dom ska gifta sig och att hon ska bli femtioprocentig delägare i alla hans firmor – han säger givetvis att det inte kommer på fråga varpå han gått i fällan; Mimmi tackar för middagen och dumpar honom.

Pluspoäng till: Alva, Hugo, Kaj och Pilla. Klimax och Bimbo. Mimmi.

Citat:

”Här sitter ni som ett gäng puckelryckade hösäckar och tjippar efter syre, va?” / Reine fortsätter sin tradition med snåriga liknelser.

”Vi har inte råd, okej? Det är såhär att vi faktiskt har inte råd” / Salongo snubblar på orden.

”Så du slog upp romantik då. Striptease och utpressning?” / Kenta praktiserar catchiness.

”Nej, nej, nej! Eller… ja, kanske” / Birgitta vet inte vad hon pratar om.


Plötsligt sliter Lisen av sig alla kläder och säger att hon ”vill”.

Avsnitt 28. M: C Falck. R: Magnus Skogsberg. Det har varit inbrott i Reines närköp och Reine blir förbannad på allt i hela världen, bland annat på att Jimmy inte vill jobba i närköpet. Alla kidsen är ute på konfirmationsläger med Kaj. Leif är också med, av någon anledning. Där blir det vidare strul mellan Lisen, Taggen, Abby och Sanna. Gunvor tänker köpa biljetter till alla Sveriges EM-kvalmatcher till Kenta om han slutar röka. Dessutom ska han ta över Verners jobb på Tre kronor. Gunvor och Verner kelar till ljudet av Mix Megapol. Lena träffar Birgitta på närköpet och hon bestämmer att dom ska ha en tjejkväll hos henne (Birgitta), nu när barnen är borta (dom har, så kallat, ”bf”). Birgitta ser livrädd ut, men accepterar att göra tacos även om hon inte vet vad det är (”Tak-åss?”). Bimbo är arg och gravid. Kaj åker häst och vagn. Jimmy gnäller på Mimmi om att Olga är skitjobbig och erkänner att han nog inte borde gift sig med henne. Birgitta lagar tacoskal från scratch. Abby och Lisen gojsar med vansinnigt äckliga stuvade makaroner när dom är i köket på lägret. Kenta lyssnar på sluta röka-band och kramar en kudde. Reine och Jimmy fortsätter att bråka, samt tävla i fåniga röster. Olga ”bantar” genom att dricka upp en flaska vitt vin och bli lullig – senare på kvällen har hon en partyhatt och är full som en kastrull, går upp två kilo och freakar offscreen. Agneta blir besviken på den nya killen på Tre kronor eftersom det Kenta; det blir inte bättre av att han dyker upp med en massa snus i munnen och därefter svimmar. Lisen går till Kaj och gnäller vidare om tonårsintrigerna; Kaj gör sitt bästa för att hänga med. Kaj läser snuskiga kärleksdikter ur Höga visan för kidsen och pratar kärlek – taktfullt nog, eftersom alla kidsen har kärleksproblem. Tjejkvällen hos Birgitta blir något av ett fylleslag eftersom Agneta har med sig ”hur mycket tequila som helst”. Dom pratar om karlar och barn och sätter dreads i Lenas hår. Allt urartar till att dom byter kläder med varandra och låtsas vara varandra; det är oväntat nog vansinnigt roligt. Birgitta avslöjar att hon blivit sexuellt utnyttjad av en äldre man när hon var ung. Lisen går återigen till Kaj för att gnälla – plötsligt sliter hon av sig alla kläder och säger att hon ”vill”. Han försöker ta på henne kläderna igen och när Sanna smygkikar in ser det helt fel ut. Hon springer till Bimbo och skvallrar viskande i mörkret. Kaj drar av sig prästkragen och suckar utmatttat. Det blir ett sånt avsnitt som har piano-ackompanjerade eftertexter.

Noteringar: Synd att Sverige inte kvalade in till EM det året.

Pluspoäng till: Gunvor. Bimbo. Kaj.

Minuspoäng till: Jimmy som gnäller på allt. Lisen.

Citat:

”Du är familjen, du tillhör klanen” / Flockfadern Reine till Jimmy.

”DU luktar illa!” / Gunvor till Kenta.

Mimmi: Men herregud Jimmy, ni har ju bara varit gifta en vecka!
Jimmy: Det borde finnas ångervecka

”Vitt vin och proteiner? Nej tack hörru” / Reine

Kaj: Du tycker inte om Abby, är det så?
Lisen: Jo, jo, det är bara det att Sanna tror att jag tycker för mycket om honom. Och vad Abby tror det vet jag inte.
Kaj: Men det är väl bra? Att man gillar varann menar jag?
Lisen: Ja men Abby är Sannas
Kaj: Ja! Då är det väl ingen fara på taket då?
Lisen: Jomen.. hon gjorde slut med honom för att hon tror att han var kär i mig. Men Taggen tror att jag gillar honom.
Kaj: Mhm… men vem gillar Abby då?
Lisen: Han gillar oss allihop. Men han är kär i Sanna. Men han tror att Sanna är kär i Taggen. Men jag tror tvärtom att det är Taggen som är kär i Sanna.
Kaj: Öööh.. jaha. men vem är Sanna kär i då?
Lisen: Abby. eller Taggen, jag vet inte. Hon blir sur på mig för att jag är med Abby. Hon tycker om att bli tröstad av Taggen
Kaj: Ah, men då hade jag rätt då? Va, att du är kär i Abby?
Lisen: Nej!
Kaj: Nähäe… ja, Lisen, det här verkar ju långt mycket svårare att hänga med i än en doktorsavhandling om kyrkans separation ifrån staten.

”Jag har i alla fall med mig det enda som gäller ikväll och det är tequila. Hur mycket tequila som helst” /Agneta laddar.

”Att vilja sätta på nån fast han sitter i rullstol” / Bimbo om vad kärlek är för henne.

”Välkomna. Jag har bakat några kakor, jag har slaktat grisen…” / Lena som Birgitta.

”Jag måste byta jobb alltså. Jag orkar inte med dom socialpsykologiska effekterna på mitt beteende. Nämligen det att jag också är människa…” / Agneta som Lena

”Äsch då, jag får ta männen som dom är.  Även om jag blir lite jätteledsen… ja jisses, lite sex rensar bara huvet. Bara dom inte förstör min frisyr” / Birgitta som Mimmi.


Hugo har misslyckats med att göra chokladpudding.

Avsnitt 29. M: Karin Gidfors. R: Skogsberg. Konfirmationslägret återvänder hem till Mälarviken och Kaj är nervös, Lisen spelar offer, Sanna och Bimbo tror han är ett creep och kommer på att dom måste ”göra” någonting. Bimbo äter O’boy-pulver direkt ur påsen. Reine berättar glatt för familjen att han ska gifta sig med Mimmi. Alla blir jätteglada tills han berättar att det är en ”överraskning” och att hon inte vet om det själv. Lena flyttar och hittar Kattas nattlinne; senare kommer Leif och det blir awkward. Sen blir det sedvanligt bråk. Agneta teasar Kenta med ett cigarettpaket. Han råkar läsa hennes dagbok och blir lyrisk över hur bra hon skriver. Hon blir upprörd. Reine börjar rigga överraskningsbröllopet. Salongo har börjat lära sig svenska ordspråk som ”eld i backen” och ”forst till kvarn får mala”. Lisen  goes to the dark side och börjar häva ur sig ”bekännelser” om att Kaj utnyttjat henne. Olga äter chips och tittar på eftermiddags-TV. Bimbo och Birgitta freakar på varann. Sanna bölar. Klimax daddar med Bimbos mage när hon har ångest om sin mamma och samtidigt berättar om vad Lisen sagt. Klimax blir upprörd och säger att hon bara fått för sig allt; Bimbo blir arg och kastar en kudde på honom. Alva har blivit feminist och är arg på Taggen när han vill titta på Sömnlös i Seattle. Hugo har misslyckats med att göra chokladpudding. Leif och Katta praktiserar snogging till ljudet av Mix Megapol. Reine och Mimmis överraskningsbröllop i hans kök blir ingen omedelbar succé – men efter ett mycket upprört överläggande går hon med på bröllopet (”Varför kan du aldrig göra nånting som en normal människa?!”). Vigseln blir dock avbruten eftersom Gunvor glömt oxfilén i ugnen. Hugo kallar Alva för prästost. Abby och Taggen har killsnack vid arkadspelet. Kenta springer efter Agneta när hon går och ger henne blommor. När Reine och Mimmi ska ”göra det” kan han inte få upp den; han blir deprimerad och börjar till och med gråta. Bimbo pushar Lisen till att berätta för Birgitta vad Kaj ”gjort”. Hon vänder sig om till Klimax som suckar trött och lakoniskt släpper en brödbit på tallriken.

Noteringar: Kenta blir kär i en tjej som mobbar honom frekvent. Det är gulligt, men man kan undra vad Freud skulle ha sagt.

Pluspoäng till: Agneta och Kenta. Klimax. Mimmi.

Minuspoäng till: Lisen. Här börjar Lisens förfall. Ljugiga dum-Sanna är också ofattbart irriterande.

Rekvisita jag vill ha: Leifs gröna rånarmössa, kanske.

Citat:

Kenta: Dom här tuggumina är det bästa sättet att mota Olle vid grind. Eller hur, Salongo?
Salongo: Javisst. Vem är Olle?

”Har inte du nåt bollskåp att inventera eller nåt?” / Agneta dissar Kenta.


Birgitta är hundra procent hysterisk och dum.

Avsnitt 30. M: Sahlin. R: Skogsberg. Birgitta vill, föga förvånande, inte att någon ska få reda på att Lisen blivit ”utnyttjad”; Bimbo freakar på henne. Leif och Kattas nya chef visar sig vara Lena. Nygifta Mimmi flyttar tillbaka till familjen Gustavsson och börjar städa. Sanna pushar Abby på tusen spänn för ett ”Pyramid-spel”. Birgitta ska sätta dit Kaj eftersom han ”utnyttjat” Lisen; Lisen ser ut som om hon tvättat sig i ansiktet med en smutsig wettex-trasa. Hon går till Kaj som ett jehu och han blir förstås minst lika upprörd men eftersom denna intrig härmed ska köras till oändligheten och vidare är det ingen som kan lyssna på hans version. Birgitta är hundra procent hysterisk och dum. Lena presenterar poliserna med deras nya fordon – poliscykeln. Kaj berättar för Taggen och Alva om Birgitta om Lisens anklagelser och dom freakar kollektivt. Jimmy söker jobb hos en bilförsäljare som ser ut som om han är en alien under huden och som  är så opropertionerligt dissig att det är komiskt. Kenta läser DN Kultur och har litterära diskussioner med Agneta som dock testar honom. Eftersom han inte vet att Herman Hesse skrivit Stäppvagen anser hon att han är en bluff. Hugo försöker panta konservburkar hos Reine; istället snattar han choklad och blir tagen på bar gärning av Reine. Det visar sig att han tänkt ge till Alva för att göra henne glad. Verner och Gunvor badar jacuzzi. Birgitta och Bimbo pratar allvar och blir halvsams typ. Lena har fixat en ny lägenhet. Abby snor pengar för Sannas ”Pyramid-spelet” men hon dissar honom förstås. Som vanligt skyller alla på Kenta när pengarna är borta. Katta och Leif leker ytterligare vuxelekar. Kaj, Leif och Birgitta har ett möte som inte blir någon höjdare. Mimmi knäcks när Olga tittar på TV och Jimmy hittar en påse ruttna bananer. När Kaj skriker som mest förtvivlat kommer Sanna in och säger att hon minsann sett allt. Man dör av frustration. Leif får anledning att säga hennes namn sådär leifigt (”Zana”) igen…

Pluspoäng till: Kenta. Agneta som nu är litteraturbegåvad också; hallelujah. Kaj förstås. Hugo är söt.

Minuspoäng till: Lisen. Birgitta. Sanna. Usla människor.

Citat:

”You mosst get a job. I dånt wana bi pår änimår” / Olga ”the hungarian rapper” säger ifrån.

”Vem är du Kaj? Vem är det som bor där inuti dig?” / Birgitta pratar äkta såpaprat.

Katta: Vad gör vi om det regnar?
Lena: Då blir ni blöta


Kaj når kokpunkten på sin freakighet, åker hem till Leif och börjar grabba efter Sanna.

Avsnitt 31. M: Brundin R: Carmback. Gunvor serverar frukost mitt i natten och alla i familjen spelar med. Detta leder till att hela familjen är vrak på morgonen. Kaj går till Lena för hjälp med Lisen-härvan. Lena går till Birgitta som – you guessed it – säger ”det spelar ingen roll” väldigt många gånger. Det börjar bli uppenbart att hon fört över sina egna ungdomserfarenheter på Lisen. Gunvor tycker att Jimmy ska söka socialbidrag. Reine av alla människor tycker det låter som en vettig idé. Pilla kommer hem från sin turné rakt in i Kajs härva. Agneta tror att Kenta snott pengarna som Abby snott. När alla pushar honom tillräckligt långt erkänner Abby. Leif och Lena bråkar om härvan, skilsmässan, huset och Sanna. Kaj blir mer och mer freakig. Salongo och hans pekfinger tvingar Abby att be om ursäkt till Kenta, som informerar honom om att Pyramid-spel bara går ut på att blåsa folk på pengar. Lisen och Birgitta har åkt till Ikea för att köpa ”spräckliga” grejer till Bimbos rum men innan dom hinner visa upp det för henne visar hon själv sin egen inredning och att hon hatar ”såna där äckliga färgglada Ikea-grejer”. Sen freakar hon lite mer om sin graviditet. Kaj och Pilla är ute och går och ser Lisen stå som nåt slags spöke på vägen. Reine ska outa för Jimmy och Kenta att han är Jimmys riktiga pappa men han fegar ut och säger att Mimmi ”kanske ska köpa en ny bil” istället. Katta försöker bli kompis med Sanna genom att påstå att hon tror hennes påhittade vittnesmål. Birgitta berättar för Lisen om när hon blev utnyttjad. Kaj når kokpunkten på sin freakighet, åker hem till Leif och börjar grabba efter Sanna när han får syn på henne. Leif hindrar honom och säger att han ska gå hem nu.

Noteringar: Jag har (tack och lov tror jag) glömt vad ett Pyramid-spel var.

Pluspoäng till: Gunvor. Kenta. Bimbo.

Minuspoäng till: Sanna.

Citat:

”Det är inget fel på den här kanonen…! Vafan gör du här Verner, vill du vara med och klappa takten eller?” / Reine blir upprörd när Verner kliver in i sovrummet och avbryter huppegupptäcksfärden han har med Mimmi.

”Det är väl inne bland ungdomar nu, med sånt här… spräckligt?” / Birgitta hittar på egna ord för att verka lite hip.

”Jag har så himla ont. Rakt in i tarmen liksom” / Bimbo ger lite för mycket information.


Pilla står framför ett blått skynke i TV och sjunger den jävla låten en gång till.

Avsnitt 32. M: Furuhagen. R: Carmback. Mimmi håller med om att Reine bör berätta att Jimmy är hans son. Hon bestämmer sig för att berätta det själv. Pilla har mage att klaga på att Kaj inte är tänd på henne nu när han är oskyldigt anklagad för övergrepp på minderåriga. Kaj börjar dock freaka på hela sin familj – sen vänder han på skinkan och blir extremt ödmjuk mot alla istället. Klimax försöker lära Bimbo andningsövningar. Katta har snott Lenas vitblommiga morgonrock. Leif har samma mysiga röd- och grönrandiga som han haft sedan avsnitt 1. Olga säger till Jimmy att hon ska skaffa ett jobb – det visar sig att hon går till motellet ”Mälarmötet”, klär sig i röd klänning och lurar en skäggig man vid namn Hasse på pengar. Agneta säger förlåt till Kenta och bjuder ut honom på middag. Klimax och Bimbo går på graviditetskurs eller nåt men blir tydligen utstirrade av alla normala vuxna som är där. Lena pratar med Lisen som har svårt att ljuga sammanhängande. Hugo springer upp och ner i trappen som ett pucko. Bimbo freakar vidare om sin graviditet. Mimmi berättar sanningen till Kenta och Jimmy och det blir förstås kaoz; det resulterar bland annat i att han inte kommer ihåg att han har en dejt med Agneta som blir sur när han inte dyker upp. Salongo muntrar upp henne genom att ta med henne på indisk middag med Abby. Lena kommer till Kaj med en kallelse till förhör, eftersom det kommit en anmälan. Pilla står framför ett blått skynke i TV och sjunger den jävla låten en gång till. Kenta är upprörd efter avslöjandet om att han inte är Jimmys pappa. Han går omkring och svamlar på det stängda Tre kronor och verkar full igen.

Noteringar: Lenas morgonrock måste ha egna ben. När Leif kastade ut henne följde den med henne till Agneta och nu när hon flyttat därifrån har Katta plötsligt den på sig; hon påstår att den hängde i garderoben. Mystiskt.

Pluspoäng till: Kaj. Salongo.

Citat:

Klimax: Du kan säga att farsan är ett miffo i rullstol och att morsan har alkisgener så fixar det sig!
Bimbo:  [Demoniskt skrik]

Agneta: Okej! Let’s go!
Salongo (i falsett): Yäää!

”Allt känns så verkligt nu. Jag kan inte längre låtsas att det är en symaskin eller en fotboll eller en cykel där inne” / Bimbo om sin graviditet.


Bimbo föder ungen efter mycket om och men.

Avsnitt 33. M: Bergqvist. R: Carmback. Bimbo vaknar av att vattnet går och det blir ett jävla liv. Av någon anledning ringer dom Reine och ber honom skjutsa dom till sjukhuset. Katta och Sanna tävlar om vem som kan vara jobbigast. Jimmy är fortfarande arg på Mimmi. När Lena går till jobbet har alla skrivit under en protestlista på att hon blivit chef eftersom hon är kvinna – sen visar det sig vara ett aprilskämt. Lena pratar med Katta som är bitchig tillbaka. Agneta hittar den däckade Kenta i omklädningsrummet och häller en hink vatten över honom. Sen dricker han kaffe och treo. Agneta föreslår faderskapstest. Kaj blir förhörd av Lena. Hon erkänner att hon inte vet vad hon ska tro. Bimbo föder ungen efter mycket om och men. Gunvor är gaggig och tror att det här med Reines faderskap är ett aprilskämt. Sanna känner sig så himla ensam och eskimåpussas med Abby. Leif och Katta kramas. Kenta och Agneta har sin middag till slut. Olga och Jimmy kommer fram till att deras äktenskap inte fungerar och att dom kanske borde skilja sig. Lena får ett fax från Enköpingspolisen och det visar sig att Kaj blivit anklagad för att förgripit sig på en konfirmand förut också.

Noteringar: Reine kommer hem och påstår att han har Bruce Willis nya film som kritikerna älskar – det är dock Color of Night så han ljuger hårt och hämningslöst.

Varför gör dom en grej av att Kaj ska vara ett peddo när man vet att han inte är det?

Bimbo gör en klyschliste-klassiker och föder barn på tre-fyra månader eller så.

Pluspoäng till: Agneta och Kenta. Bimbo och Klimax.

Minuspoäng till: Katta.

Citat:

Olga: Very bad!
Jimmy: Lägg av!
Mimmi: Ja, lägg dig inte i det här!
Jimmy: Håll käften! Du talar inte till min fru på det sättet!
/Det är förvirrat hos Gustavssons.

Jimmy: Jag har precis fått reda på att min pappa är min farbror och tvärtom.
Agneta: Vadå tvärtom?

Kenta: Jävla Mimmi. Jag skulle kunna mörda henne. Jag skulle kunna döda henne, fattar du?
Agneta: Nämen gör inte det. Dels så gillar jag Mimmi och dels så har jag ingen lust att hälsa på nån i fängelset varje vecka.
Kenta: Skulle du göra det?
Agneta: Nej.

”Jag gillar omklädningsrum. Jag blir lugn där på nåt sätt” / Kenta har sina skumma preferenser.

Olga: What is aprilschemt?
Jimmy: Det är när man skämtar, it’s a joke…
Olga: Is Reine an aprilschemt?


Bengt Kassler från utrikesroteln börjar drypa omkring Mälarviken i jakt på flyktingar.

Avsnitt 34. M: Laszlo Bengtsson. R: Pontus Klänge. Birgitta berättar för Lisen att Lena ringt och berättat att Kaj ”utsatt en flicka för precis samma sak förut”. Lisen ser ut som hon brukar. Leif äter frukost i bar överkropp till ljudet av funkig porrflmsmusik (ya sexy thang!). Kaj berättar för familjen om Eva-Lena i Enköping och alla blir upprörda (Alva reagerar exakt likadant som förra gången) utom Pilla som inte vet vad dom pratar om. Det visar sig att samma sak faktiskt har hänt förut – det vill säga Kaj är oskyldig för andra gången. Pilla blir upprörd över att han inte berättat för henne. Det blir återigen inbrott i Reines närköp. Reine kommer på idén att han och Jimmy ska hålla vakt i pass. Reine har anordnat tipspromenad. Frågorna handlar bara om hans närköp och är absurda. Den, som det verkar, psykotiske Bengt Kassler från utrikesroteln börjar drypa omkring Mälarviken i jakt på flyktingar. Han psykar alla invandrare han får syn på. Det hela är olämpligt eftersom Salongo faktiskt gömmer en massa flyktingar i omklädningsrummet. Leena Sööökvist sätter dock stopp för honom till så stor del det är möjligt. Kassler försöker även lura till Salongo att avslöja sig genom att be om hans flyktingsmugglingsandelar men den gubben gick inte. Olga vill ha nya skor. Katta är oavbrutet skitförbannat, maniskt svartsjuk, tänker bara på sig själv och anklagar Leif för att bara tänka på sig själv. Kenta sopar till Reine när han försöker prata. Reine är storsint och vill ändå prata. Alva kommer till Lisen för att veta vad som hände – hon säger av missstag fel, förstås, och tror att allt ska bli bra bara av att hon väl ”skiter i vad han säger”. Sanna ser ut som ett enda stort Oh Fuck när hon börjar förstå att hon kan ha sett fel. Bimbo och Klimax döper barnet till River efter River Phoenix. Taggen berättar för Pilla om Eva-Lena så att hon verkligen kan tro honom. Olga återvänder till Mälarmötet och raggar upp en slemmig ingenjör – han är dock inte lika dum som Hasse utan haffar henne i lobbyn i bara underkläderna. Olga räddas dock av en lattjo hotellreceptionist som vill dela hennes ekonomiska byten 60/40 i framtiden. Jimmy vill inte ta ett faderskapstest och berättar för Kenta att han alltid kommer vara hans farsa. Reine väljer att inte sitta uppe i närköpet eftersom han ”gör det” med Mimmi som försäkrar honom om att dom aldrig gör inbrott två nätter i rad. Det visar sig dock att det är exakt vad dom gör.

Noteringar: Kul att manusförfattaren heter samma sak som journalisten i säsong 1. Kul att jag lägger märke till det.

Bronshjältarna-affischen hänger faktiskt fortfarande kvar.

Pluspoäng till: Leif. Reine, Kenta och Jimmy. Alva. Salongo.

Minuspoäng till: Lisen. Katta får också skärpa sig snart.

Citat:

”Vi struntar i detta nu, och så går vi och luktar på en nybakad bebis istället” / Leif. It can be only Leif.

”Dom här frågorna är inte riktigt kloka” / Jimmy uppväcker äntligen inte klok-traditionen.

”Han på affischen hette River. Han dog av en överdos. Han var jättebra” / Bimbo. It can be only Bimbo.

Hotellreceptionisten: Hur gick det till? Slog hon ner er?
Ingenjören: Jag var bunden i sängen!
Hotellreceptionisten: … Jag förstår.


Två sadistiska kärringar.

Avsnitt 35. M: Furuhagen R: Klänge. Reine städar återigen upp efter det andra inbrottet på två nätter. Birgitta pushar indirekt Klimax och Bimbo om giftemål genom att skicka förfrågan till länsstyrelsen. Kassler fortsätter psyka Salongo genom att sätta sig på Tre kronor utan avsikt att gå därifrån; olägligt eftersom Salongo ska transportera flyktingarna senare på dagen. Jimmy börjar undra varifrån Olga fått sina pengar och nya skor och vart hon varit igår kväll. Olga gömmer hundralappar i sitt te. Sanna börjar äntligen ifrågasätta Lisens historia. Hon erkänner också indirekt att hon såg att Kaj höll på med hennes skjorta ”men inte vad han gjorde med den”. Hon vet plötsligt inte längre vad hon såg. Någon har ritat en ful teckning på Alvas skolbänk och det visar sig att hon är mobbad på grund av Kaj. Taggen fattar att det är ”dom där grabbarna i 8C” och springer iväg för att slåss. Han kommer tillbaka med näsblod, men påstår sig ha ”fått tag på alla tre”. Abby kommer till Sanna som säger att hon inte tycker om honom på det sättet. Han frågar varför hon eskimåpussades med honom. Sanna ser ut ungefär som Homer Simpson när man får se den lilla apan med cymbaler i hans huvud, och säger sen att hon inte vet. Kyrrrkoheerden komm-er på be-söck till Birgitta som säger fina, kristna saker som ”alla vill att han ska bort!” Jimmy fattar att Olga smusslar med nåt och hon erkänner att hon fått ett jobb på Mälarmötet. Hon påstår dock att hon städar rummen, vilket Jimmy fattar inte är sant eftersom hon inte alls vet hur man städar. Han går ändå med på storyn. Leif och Lena är på föräldramöte och pratar om Sanna. Plötsligt kommer Katta instormandes… Man blir trött. Bimbos mamma ska komma på besök och hon freakar lite med Birgitta som vanligt. Reine riggar Ensam hemma-fällor i närköpet åt ”rövarna”. Kaj håller gudstjänst som ingen kommer på, förutom två sadistiska kärringar och en random gubbe som verkar ha kommit dit bara för att gå när han kom. Bimbos mamma dyker inte upp och Bimbo freakar lite mer. Katta börjar kännas som en ”kattastrof”. Kenta och Agneta ställer till en scen för att Kassler ska ingripa; under tiden smugglar Salongo ut sina ”tre trallande turkar” bakom ryggen på honom. Han blir inte glad. Jimmy stalkar Olga till Mälarmötet. Reine sitter uppe på närköpet för att hålla vakt. Gunvor ska komma över till honom med kaffe men blir upplockad av Lena och Katta som tror hon är ute och promenerar i natten igen. Sanna berättar för Lisen att hon inte kan vittna. Lisen beter sig som hon brukar. Kaj sitter och plinkar på kyrkans piano när Kyrrrkoheerden komm-er på be-söck. Han förklarar att det vore bra om Kaj tog semester. Eftersom Reine inte får något kaffe somnar han och rånarna kliver över hans fällor och hotar honom med hagelgevär och binder fast honom i stolen, varpå han rullar runt ett tag och ramlar in i en hög konservburkar. Bimbo friar till Klimax. Han vill som fan. Jimmy sitter uppe i natten och väntar på att Olga ska komma hem. Han tror hon fnaskar, är mycket kall och upprörd, kastar ut henne och säger att han aldrig mer vill se henne.

Noteringar: Första gången man får se att dom här ungarna faktiskt ÄR i skolan.

– Hur kom rånarna in i närköpet utan att krossa fönstret (vilket skulle väcka Reine)?

Pluspoäng till: Tagggen. Bimbo som sätter Birgitta på plats så att Klimax nästan ser kåt ut. Kenta och Agneta igen. Sanna tar igen.

Minuspoäng till: Lisen. Och Katta som om möjligt är ännu värre.

Citat:

”Man kan inte älska hur mycket som helst. Då går man sönder.” / Bimbo.

”Du är en kämpande herde, Kaj” / Kyrkoherden är poetisk.


Bimbo ser lite dum ut.

Avsnitt 36. M: Sahlin. R: Klänge. Reine har fått bandage runt halsen och laddar sin bössa. Salongo gömmer fler flyktingar. Kassler verkar planera något storslaget. Lena berättar för honom att hon känner till att hans syster varit gift med en elak libyer. Olga sover på Mälarmötet och är ledsen. Lena berättar för Agneta att Kassler planerar en razzia. Kaj är megadeppig och funderar på att sluta som präst; Pilla vill fira en glad påsk. Sanna kommer till Bimbo och berättar att hon ska på audition för en roll i en ny ungdomsfilm och ber Bimbo följa med – hon pratar av någon anledning med bebisröst och säger ressigör istället för regissör. Kenta frågar Reine om han kan gömma flyktingar i huset. Aldrig i livet, säger han. Men Gunvor tar ansvaret för beslutet istället. Sannas ressigör visar sig vara värsta pervot. Ändå dumpar hon Bimbo med honom, varpå det visar sig att han ska göra en film om en ung tjej med ”grisidentitet”; han tvingar Bimbo att ta på sig en grismask och gå omkring på alla fyra och grymta medan han filmar henne – sen kommer alla tjejer i serien in och avslöjar att allt är en möhippa. Bimbo ser lite dum ut. Kenta får ett påskägg av Agneta med godis och nikotinplåster och frågar om han vill bo hos henne. Parallellt med Bimbos möhippa planterar grabbarna Marabou-choklad i Klimax rullstol, anklagar honom därefter för snatteri och låter Leif haffa honom; det visar sig givetvis vara hans svensexa och dom kör till Tre kronor för fest där alla sitter i rullstol. Bland annat finns en tutt-tårta samt en strippa som visar sig vara en barnkalas-clown. Kajs familj är helt utfryst från all denna aktivitet. Bimbo och Klimax får en bröllopsresa till Riminis i bröllopspresent. Kenta snor med sig Agneta från festen och går till hans hemliga ställe eller nåt sånt. Jimmy går till Mälarmötet och sopar till näste man som Olga misslyckats med att binda ordentligt i sängen. Det blir dålig stämning på bröllopsfesten när Pilla dyker upp och förklarar att deras familj är krossad. Reine blir upprörd när han ser dom tre svarta männen sitta hemma hos honom och titta på TV. Leif och Lena kramas lite, sen slafsar dom, sen ser det ut som att dom ska ”göra det” men så ringer telefonen och Katta pratar in ett meddelande. Reine fångar inbrottstjuvarna, hotar dom med sitt gevär och tvingar dom äta kattmat.

Noteringar: Man märker att det är 90-tal när kidsen går på auditions för ”ungdomsfilmer”.

– Inbrottstjuvarna är märkligt nog med på svensexan också. Dom avslöjas för att dom ser lite grann ut som Hjalle och Heavy.

Pluspoäng till: Pilla.

Citat:

”Vad bra att jag är här. Och efter mig, syndafloden så att säga” / Kassler pratar om sig själv med bibliska proportioner.

”Jag tycker bara att det är så förbannat konstigt att varenda invandrare nuförtiden är flykting. Finns det ingen som bara är en helt vanlig hederlig invandrare längre?” / Reine demonstrerar sin nyanserade invandrarpolitik.

”Du, hur bra är du på att grymta egentligen?” / Ressigören.

”Såååjaa [sadistiskt skratt]!” / Reine med geväret.


Olga blir besviken och undrar om han inte älskar henne alls, ens lite grann.

Avsnitt 37. M: Brundin. R: Skogsberg. Kaj är åtalad. Han avskedar sin advokat eftersom han är ungefär som en advokat brukar vara. Salongo blir pushad om hjälp av nån flykting han inte känner. Reine ska ut och jaga och leker med sitt gevär. Jimmy börjar jobba på närköpet efter mycket om och men. Klimax och Bimbo vill att Kenta blir Rivers gudfar men han blir weirded out. Men Agneta tycker det är en bra idé och övertalar honom om att gå med på det. Lisen har ett samtal med en psykolog och då börjar det verkligen knaka i trovärdighetsfogarna; inte minst när hon säger ”vi” istället för jag. Alva kommer hem från skolan och är upprörd på grund av all mobbing. Kaj säger att dom ska flytta från Mälarviken. Hugo vill ha ett akvarium med pirayor men får nöja sig med en tygälg. Leif och Katta får nys om Reine, geväret och kattmaten och drar in hans jaktlicens. Den okända flyktingen snatchar Agneta och tar henne som knivgisslan. Han vill ha en massa random saker. Lisen kommer för sent till basketen och är dissig mot Leif. Kaj freakar plötsligt ut och har bjudit familjen till Gran Canaria.  Supersnut-Lena räddar hela situationen med knivflyktingen och Agneta och haffar boven. Olga har köpt en massa presenter till familjen. Reine får en gubbig liten hatt och Jimmy en skitful bil. Han blir tjurig och säger att han inte kan ta emot den. Olga blir besviken och undrar om han inte älskar henne alls, ens lite grann. Lena är förbannad på Salongo och kompani på grund av knivdramat och flyktinggömmandet – givetvis klampar Kassler in och psykar vidare. Jimmy pratar nostalgiskt om hans och Olgas (inte ens ett år långa) kärlek och vill skiljas en gång för alla. Agneta får en posttraumatisk ångesttack. Kenta följer med henne hem. Kaj och kompani är i extas över att få åka till Gran Canaria men i samma veva som han ska ringa efter taxi kommer Lena och berättar att han har reseförbud. Birgitta märker att Lisen har gråtit så hon daddar med henne. Sen säger Lisen – håll i er nu – att Leif också kladdat på henne. Birgitta ser lite dum ut.

Noteringar: Givetvis säger Birgitta psykolog med betoning på ps:et.

– Hugo skrålar Fint väder av Latin Kings. Självklart, liksom.

Pluspoäng till: Leif. Kaj. Olga. Lena. Agneta.

Minuspoäng till: LIIIISEEENNNNN

Citat:

”Och så kom ihåg: Bössan blank, krutet torrt och pungen tömd!” / Reines jaktordspråk.

”Släpp min syster, jag är polis!” / Lena ba hooyeah.

”It so sad. I thåt wi wör mejd får ichåtherr” / Olga.


Lisen deppar inne på toaletten.

Avsnitt 38. M: Bengtsson. R: Skogsberg. Birgitta sätter skåpet där det ska stå och tvingar den extremt enerverande Lisen att stå inför Sanna, Lena och Bimbo (som dessutom ska gifta sig samma dag!) och säga sanningen. LISEN SÄGER ÄNTLIGEN SANNINGEN men skyller givetvis på Sanna och Bimbo samtidigt. Kaj blev häktad men efter att Lisen erkänt blir han förstås släppt. Det blir kramkalas hos familjen Lindgren. Kaj är så storsint att han faktiskt undrar hur Lisen mår. Salongo har beslutat sig för att inte gömma flyktingar mer för det här med Agneta. Leif har något slags skumt kuratorträff med Lena. Katta kommer förstås in och freakar. Lisen låser in sig på toaletten, vilket av någon anledning blir ett gigantiskt problem för alla inblandade. Gunvor är grå och svag och sängliggandes. Kaj bjuder Kyrkoherden på Ballerinakex. Sen kommer Klimax inrullandes och grinar och berättar om Lisen. Kaj blir den som får övertala Lisen att komma ut. Det ser ut som att Birgittas äggstockar hoppar till. Olga ska flytta ifrån Mälarviken och säger hej då till alla. Hon får dock städjobb på Tre kronor istället men är värdelös på att moppa. Lisen deppar inne på toaletten, men Kaj får ut henne till slut med sitt prima prästprat. Klimax vill att Kaj ska vara den som ”gifter” dom. Alla gör sig i ordning för bröllopet – Bimbo har nån slags konstig rymdhjälm för håret och Klimax ser ut som Hitlerjugend. Agneta har claimat Kenta och nu är dom ihop typ. Giftemålet äger rum i gympasalen på Tre kronor. En mycket rosa Birgitta ger en stor offentlig bön om förlåtelse till Kaj. Taggen är dock inte lika ödmjuk och beter sig aggresivt mot Lisen. Salongo går med på att ge Olga skruttjobbet på Tre kronor. I samma veva får hon bo med honom och Abby. När han ändå är igång döper Kaj barnet (till River, alltså). Gunvor förs till sjukhus. Katta vill att Leif aldrig ska träffa Lena mer utan att hon är med. Han säger att han träffar henne hur mycket han vill, var han vill och när han vill och att hon ska skita i det. Katta ger då Leif en örfil. Sanna springer fram och ger Katta en örfil. Katta ger Sanna en örfil och Leif ger då Katta en örfil. Lisen försvinner. Kassler genomför en razzia på Tre kronor. Det hela slutar med att Salongo, Abby och Olga blir gripna.

Noteringar: Hur kan Katta stå på benen fortfarande? Hennes nervcentral borde ha exploderat vid det här laget.

– Jag kommer sakna Olga. Hon var lite mysig på något sätt ändå, och hon blev lite cool mot slutet.

Pluspoäng till: Kaj. Olga. Salongo.

Minuspoäng till: Lisen och Katta.

Citat:

”Du är inte klok” / Sanna till Lisen.

”Jag kan väl inte stå här ute och prata med en dörr” / Birgitta kan inte vara ironisk.

Leif: Jag menar du kommer in och skrik….
Katta: DJA SKREK ENTÄ!!!!

Kassler: Du tar väl igen på kunkorna va tu föloorar på karuselllerna om du förstår vad jag menar?
Salongo: Nej det förstår jag inte
Kassler: Näej jag menar bara det att du kanske behöver en del extrainkomster för att få den här restauringen att bära sig.
Salongo: Jag spelar bongotrumma i tunnelbana på lördagarna

Salongo: Du, det här är ingen boxningsmatch. Lämna oss i fred
Kassler: Hela livet är en match, Salongo. Och det blir sällan oavgjort.
/ Salongo och Kassler ordbattlar.

”Från och med igår så bor du hos mig” / Agneta claimar Kenta.

”Raascha for farmers!” / Olga


[Bimbo ser ljuset i slutet av tunneln]

Avsnitt 39. M: Rosenfeldt. R: Skogsberg. Birgitta freakar över att Lisen försvunnit. Verner freakar över att läkarna inte hittar något fel på Gunvor. Kassler freakar över att Salongo inte gjort något olagligt. Katta flyttar ut. Klimax får en gitarr av Bimbo i bröllopspresent. Kaj ska flytta till Umeå. Han får både blommor och hotbrev. Lena berättar att Olga nu måste åka hem till Ryssland. Reine läser det fina brevet hon skickat till Jimmy. Basketlaget ska åka på finalmatch, Kenta skjutsar dom i en skranglig buss. Den försvunna Lisen dyker upp hos Kaj. Hon säger att hon varit hos sin pappa. Hon säger också att även hon ska flytta. Kassler hoppar omkring hålögd och besatt på sina kryckor och har helt freakat ut. Lena daddar honom till ro och sjasar iväg honom en gång för alla. Kenta och Reine bondar eftersom Gunvor ger sken av att ligga för döden. Bussen till basketfinalen går och Birgitta hinner hämta Rivers napp som Bimbo har. Under bussresan sitter hon sen och leker med Rivers mjukismask och säger hon aldrig mått så bra som nu. Mimmi anordnar en överraskning för Kaj; alla i Mälarviken invarderar hans kök och börjar måla om i målarkläder och överlämnar en protestlista á ala Alva angående Kajs flytt. Till och med Kyrr-koherden är med. Lisen har sökt in på internat. Det visar sig att Gunvor bara haft borrelia hela tiden och inte är i någon fara alls. Alla i bussen sjunger Winds of Change när Kenta märker att bromsarna på bussen inte funkar. Han kör in i fel tunnel och möter en annan buss i motsatt riktning. Allt blir vitt, sen får man se Bimbo ligga blodig och död på marken.

Noteringar: Ett avsnitt man minns. Det här var första gången (men inte sista) jag hörde hallåan varna för otäcka scener innan avsnittet.

Pluspoäng till: Bimbo (R.I.P). Kenta. Mimmi. Leif. Lena. Jimmy.

Citat:

”Du! Roger Pontare! Han är artist! Och bor i Norrland!” / Kaj försöker muntra upp Pilla som inte vill vara artist i Norrbotten.

”Marlon Brando, släng dig i väggen! Här kommer jättebebisen Reine Gustavsson. Ba-BOOM!” / Jimmy dissar Reine.

Kenta: Det här…
Agneta: Vilket då?
Kenta: Det är ju början… på…
Agneta: … på en fantastisk vänskap?
/Agneta är nu cineast också.

Mimmi: Du, ibland är vi som strutsar hela högen
Agneta: Jaha, lägger ägg i fel bon eller?
Mimmi: Det är väl inte strutsar, det är väl gökar
Agneta: Jag gökar i alla fall inte, det kan du skriva upp
/ Humor.

”Lisen har kommit tillbaka, vi är gifta. River finns. Vi ska åka till Rimini. Din mamma gillar mig, jag gillar henne. Allt är bra.” / Bimbo (famous last words)

*

Statistik efter tredje säsongen


1. Kenta – 17 poäng

2. Kaj – 16 poäng
3. Bimbo  – 15 poäng
4. Agneta – 12 poäng
5. Salongo, Gunvor – 11 poäng
6. Leif – 10 poäng
7. Taggen – 7 poäng
8. Lena– 5 poäng
9. Alva, Mimmi, Klimax – 4 poäng
10. Hugo, Olga, Pilla, Verner – 2 poäng

Olga lämnar serien med 2 poäng intakta. Lisen lämnar serien med sex minuspoäng. Starkt jobbat!

Tillbaka till Tre kronor (huvudsida)

Annonser