Tre kronor – Säsong 7

Tre kronor (huvudsida)

*

Säsong 7 – UFO-säsongen

tre kronor s7a1Avsnitt 76.

tre kronor s7a2Avsnitt 77.

tre kronor s7a3Avsnitt 78.

tre kronor s7a04Avsnitt 79.

tre kronor s7a05Avsnitt 80.

tre kronor s7a06Avsnitt 81.

tre kronor s7a7Avsnitt 82.

tre kronor s7a8Avsnitt 83.

tre kronor s7a9Avsnitt 84.

tre kronor s7a010Avsnitt 85.

tre kronor s7a011Avsnitt 86.

tre kronor s7a012Avsnitt 87.

*

Säsong 7

tre kronor s7a1
Victoria bränner utan anledning ner hela huset.

Avsnitt 76. M: Bergqvist. R: Mandoki. Några veckor har passerat sedan säsong 6 och sex av seriens tyngsta karaktärer tycks ha försvunnit. Taggen är på lumpen eller nåt sånt. Kent och Agneta är i Australien. Reine har stuckit till Ryssland och Kaj och Pilla är i Rotterdam. Dessa kära nunor är istället ersatta med två nya familjer ur varsin samhällsklass: I öfre, familjen Koriander – pappa Klas-Erik är politiker i det tydligen väldigt populära partiet Demokraterna; han har läkarfrun Jacqueline (eller ”Jackie”, som har en kuslig Annie Lööf-look och en skiftande norsk dialekt) samt de två odrägligt präktiga barnen Samuel och Ulrika. I nedre skiktet ser vi småkriminella svenne banan-gänget Karlsson-Persson med pappa Larry ”the King” och Janet från finkan i spetsen. De har sönerna Clark och Tommy – som ser ut som Five-dropouts – samt dottern Sussi, som av någon anledning är helt normal.

tre kronor s7a0
Kotten, Larry och Kassler – De tre musketörerna i Blackeberg.

Dessa två familjers öden slås samman i och med Korianders rehabiliteringsprogram som han tror ska revolutionera kriminalvården. I början av avsnittet står han och ser på TV i kalsonger som matchar tapeten och gottar sig över sig själv eftersom han spyr ut politiska floskler med en snygg kostym. Rehabiliteringsprogrammet går ut på att Janet ska släppas med fotboja för att bo med familjen i Mälarviken, bland ”vanligt folk”. När hon kommer ut väntar hennes low life-familj på henne; det visar sig att det är Kassler som hjälpt till på vägen. Han pratar med Larry som om de är gamla kompisar.

Under tiden är alla i Mälarviken ungefär där vi lämnade dom sist. Birgitta dämpar sin ångest, efter att ha dödat Ann-Sofi, med TREO. Charlie är helt odiskret och går bort till henne för att ha ett hysteriskt melodramatiskt samtal. Hon tycker de ska gå till polisen men han påpekar med högljudd artikulation att det hela ju var en olyckshännnndelseee samt att han inte tänker berätta vart han grävt ner henne. Borta hos Gustafssons har Reine skamlöst försvunnit ur serien för att ”hjälpa Pjotor att börja om i Ryssland”. Verner föreslår att Mimmi ska kolla deras gemensamma bankkonton eftersom Reine inte är att lita på. Klimax kommer in på tekniska högskolan i Linköping vilket föder frågan om han ska flytta och om han och Pamela ska bo ihop. Pamela verkar förvirrad. Klas-Erik ska inför TV-kameror hälsa på familjen Karlsson-Persson när de anländer (via Kassler) efter att ha hämtat Janet från kåken. Det visar sig, häpnadsväckande nog, att Klas-Erik känner Larry från sin odefinierade ungdom och hädanefter är han känd som ”Kotten”. Kotten, Larry och Kassler var tydligen ”världens polare” när de ”gick i plugget” och kallades för De tre musketörerna i Blackeberg. När de väl kommer till sitt nya hem chillar Larry och Janet genom att ta av sig på överkroppen och röka i soffan. Pilla och Kaj är i Rotterdam vilket betyder att Hugo och Alva sitter och gör ingenting i en scen. En återfallet deprimerad Victoria försöker snacka med Jojje om deras mammas försvinnande samt att man hittat hennes kläder vid stranden. Hon tror att Ann-Sofie tagit livet av sig, men inser medan hon pratar att det kanske är Charlie som dödat henne. Jojje säger att hon är sjuk i huvudet. Charlie blir mer och mer hispig och paranoid och pratar nu om någon slags klocka som han förlorade när han grävde ner Ann-Sofi – han slutar tjafsa och får en hederlig gammal panikångestattack istället. Det visar sig att Larry även är Pamelas farbror och hans skitungar hennes kusiner; Mimmi listar ut att de kommer att bo grannar med varandra. Inte långt senare har Clark och Tommy kastat över sina sopor på hennes trädgård vilket gör att hon har en kortvarig butchfight med Pamela så att den skröpliga Verner ramlar omkull. Sen får Mimmi reda på att Reine indeed tagit en massa pengar från deras konto. Kassler stalkar Birgitta och Charlie till sjukhuset. Victoria sitter vid stranden där Ann-Sofie (inte) drunknat – Tanja kommer förbi, inte för att trösta henne utan för att prata om UFON, vilket tydligen är Samuel Korianders största passion och ett ämne han gjort till en snackis i Mälarviken. Charlie ligger typ död på sjukhuset efter sin ångestattack. Jackie och Birgitta småpratar och Birgitta bestämmer sig hux flux för att börja jobba på sjukhuset. Kotten är deppig över dagens fiasko. Hela hans politiska trovärdighet står på spel här, förklarar han. Victoria hämtar en dunk fotogen och bränner utan anledning ner hela huset.

*

Pluspoäng till: Charlie och Birgitta bara för att de är så vansinnigt roliga i det här avsnittet.

*

Noterat

Serien går in i en helt uppenbar dekadens i och med att en massa karaktärer åker ut, och då i synnerhet Reine och senare Mimmi. Det är som om hela vikingaskeppet Tre Kronor träffats av flertalet enorma kanonkulor och inte kan överleva utan ett inslag av, tja, Sten Frisk. Ändå ett stabilt avsnitt under omständigheterna, och liksom all övermogen kitsch blev denna serie vansinnigt komisk under de sista säsongerna.

– En irriterande grej är att Korianders inte introduceras som nyinflyttade, utan som om de varit där från början. Detta är naturligtvis helt ologiskt, då man tycker de borde dykt upp under några av de dramatiska händelserna i föregående säsonger, men whatever. (PS. Jag vet att serien inte är på riktigt).

– Varför är det ingen utom Kassler och Vickan som bryr sig om att Ann-Sofie är borta???

– Hur kan Kotten och Larry känna varandra från sin ”ungdom i Blackeberg” när Kotten var med i ungdomsförbundet? Var Larry också politiskt aktiv?

– På sjukhuset återanvänds det gamla skämtet om att Reines städfirma inte kommer i tid, när Jackie försöker ringa den för att klaga.

– Victoria har en otymplig svart bag med en stor ELLE-logga på. Är deppig med stajl.

– Annette Bjärlestam, som spelar Janet, hade även en liten roll i Avsnitt 20 som skvallerjournalist.

*

Citat

”Blackeberg! Black! Black! Blackeberg! Blackeberg! Yeah, yeah! Blackeberg! Wow-wow!” / Larrys Blackeberg-ramsa, som tydligen var soundtracket för De tre musketörerna i Blackeberg, är uppenbarligen bara random blaj.

”Sila siitsnacket ny! Särp dig…” / Kassler

”Vi har haft nog med problem här i Mälarviken” / Verner säger sanningens ord

”Jag ska hämnas. Han ska få ångra sig så länge han lever” / Mimmi om Reine i en setup som aldrig kommer leda någonstans

”Du behöver inte oroa dig. Ditt arsle behöver man förstoringsglas för att hitta” / Clark till Sussi.

”Vem vet? Det kanske är ett UFO som har tagit henne?” / Victoria är syrlig

”Du är ju sjuk i huvet” / Jojje

Hugo: Mjölken är sur
Alva: Det är du som är sur

Mimmi: Jag ska skära halsen av dig!
Janet. Jä kåm å plåcka!

*

tre kronor s7a2
UFO-mötet går snett.

Avsnitt 77M: Brundin. R: Mandoki. Charlie och Jojje deppar vid sitt oförklarligt nedbrända hus. Victoria har varit borta hela natten men kommer tillbaka för att förklara att hon ”inte tänker stanna”. Charlie tycks återigen få en smärre ångestattack. Kotten läser morgontidningen för att se hur det går med hans politiska karriär, medan familjen Karlsson-Persson läser morgontidningen de snott från Gustafssons brevlåda (de har dock lämnat kvar kulturdelen). Tommy och Clark har snott grejer från diverse bilar och Larry försöker hjälpa dom genom att sno saker på ett bättre sätt. Mimmi gör säsongens första inklamp när hon klampar in hos Kotten för att klaga på Karlsson-Perssons – han tror hon heter Ninni men de beslutar sig för att gå till Karlsson-Perssons ändå. Naturligtvis leder det bara till att Mimmi och Janet har en till butchfight. Sussi lär känna Samuel och Ulrika och drabbas av klassångest. Den labila undersköterskan Eivor Davidsson anmäler sig till sjukhuset och försöker bonda på ett suspekt sätt med Jackie som dissar henne eftersom hon inte jobbat förut. Eivor visar sig dock vara fit for fight och senare berömmer Jackie henne när Kotten och Jackies gamla politikerpappa Ernst kommer in – Kotten och Eivor stirrar på varann, har uppenbarligen något ihop från det förflutna, men de håller masken. Kassler förklarar för Charlie finlandssvenskar emellan att husbranden var anlaggggd (”Aaanlagd?” – ”Anlaagd”!). Klimax vill åka till IKEA med Pamela men Pamela är bara orolig för att han ska eller inte ska åka till Linköping. Han blir sur för att han märker att nåt är fel på henne – hon säger att hon vet inte vad det är. Klimax rullar surt iväg, som så många gånger förr. Janet har pollenallergi och är sur för att gräset är oklippt. Mimmi får vykort från Reine som vill ha mer pengar eftersom han tydligen är indragen i ett kidnappningsdrama. Hon freakar och säger att hon inte vill veta av honom och att hon ska sälja både Mimmi Burger och Reines närköp, flytta till Spanien och starta ett nytt liv. Samuel ska ha UFO-möte och limmar på Alva i förbifarten. Larry börjar helt random pusha Charlie, som om han vet något om Ann-Sofie. Senare går han till Kassler och skvallrar om att Charlie har ”skelett i garderoben” samt att han har ”näsa för sånt här” och att ”parabolen är öppen”. Mimmi säljer Reines närköp på en sekund till kurdiska familjen Serbast, som introduceras i serien på stand by inför framtiden. Abby, av alla människor, får tydligen köpa Tre kronor vilket löser sig efter att han får låna hundra tusen av sin pappa (Salongo, om någon fortfarande minns). Byråkratin bakom det hela är oklart, men Verner blir glad och sjunger att han är en ”glad pensionär”. Men glädjen varar inte så länge när Gunvor tvingar honom att fortsätta jobba i köket på Mimmi Burger, som hon verkar vilja köpa. Jackies mamma ligger i något slags koma – hon vill dra ut pluggen för henne men pappa Ernst vägrar. Alva blir ledsen på Samuel och säger att hon tror på revolutionen men inte på flygande tefat. Han håller ett vansinnigt tönt-tal om att kärleken är kosmisk. Victoria fortsätter att deppa och Jojje undrar för hundraåttiotusende gången om hon börjat knarka igen. Mimmi säljer städfrman till Pamela. Samuels UFO-möte består av ett gäng uttråkade kids i Champion-tröjor mitt ute på en åker där det finns ett par leriga ”landningsmärken”. Samuel citerar patetiskt Arkiv X (The truth is out there!”) och sen blir det ännu mer stelt när Clark distraherar genom att utan vidare engagemang köra omkring och störa med sin moppe och till sist kastar en smällare på dom. Först beter dom sig som att det är en bomb, sen är det som om ingenting hänt sekunden efter. Familjen Karlsson-Persson mobbar Sussi för att hon vill gå i skolan – De snor även Gustafssons gräsklippare, vilket gör att Mimmi och Janet har ännu en butchfight. Jojje och Charlie bor på ett hotell (eller något, vi får aldrig veta) där de sitter och deppar när Victoria kommer in och avslöjar att hon var den som brände ner huset. Charlie håller än en gång för hjärtat av sin ångest. Kotten, Jackie och Ernst har middag där de skvallrar om Demokraternas partiledare Veronika Adamson. Jackie tycker dock de är orättvisa. Kotten dricker inget vin, eftersom han senare på kvällen måste åka till akuten i en inkognito Umbro-jacka för att prata med Eivor som förklarar för honom att hon hittat Jesus och blivit frälst, samt att de har en son tillsammans som heter lill-Klas.

Noterat

– Affärerna går verkligen fort i Mälarviken. Tre firmor sålda på en dag.

– Demokraternas ungdomsförening heter SDU. Lol.

– Mälarviken ligger tydligen i Huddinge, vilket räddningstjänstens jackor vittnar om.

Citat

Sussi: Har någon kulturdelen?
Janet: Den ligger nog kvar ute i brevlådan, du.

”Jag vill rida också! Precis som alla andra i min ålder!” / Sussi levererar en replik av klassisk Tre kronor-kvalitet.

”Skolan är inte Clarks pryl” / Sussi levererar även Tre kronors traditionsenliga 40-talistprat från 90-talskids.

”Ja vet allti va du e… Tjarli Bernsten” / en varning med Kassler, som tar på sig solbrillorna ”coolt” samtidigt

”Hur är det man säger? En olycka kommer sällan ensam. Fire… walk with me…” / Larry har mage att citera Twin Peaks i Tre kronor.

”Här ska ni få se på UFO:n era jävla dårar!” / Clark med smällare i hand.

”Stick iväg med dig innan jag hamburgar av dig!” / Janet till Mimmi. För hon har en hamburgerestaurang då.

”Du kanske minns en viss bussturné med ungdomsförbundet.” / Eivor, om hur ”lill-Klas” blev till.

”Du är tammefan inte klok” / Jojje.

*

tre kronor s7a3
Victoria och vattentornet

Avsnitt 78M: Stefan Karlsson. R: Mandoki. Jackie fyller år och blir grattad av sin familj. Larry vill dyka upp på hennes födelsedagsfest för att få ”umgås i de rätta kretsarna”; Clark undrar vad de ska sno åt henne i present. Efter att hon erkänt att hon bränt ner familjens hus börjar Victoria känna att hon inte har kontroll över sina handlingar. Kotten ringer till sjukhusets personalchef och gör så att Eivor blir förflyttad. Men plotten thicknar när Eivor gnäller om det för Jackie som lovar att gå till botten med det. Pan Pizza blir Abby’s Deli (”deli” är tydligen också ett coolt ord inne i stan). Jojje har döpt mackorna efter ryska revolutionärer. Larry försöker övertala Pamela om att tjäna lite snabba cash med honom, samt att hon är född kriminell. Samtidigt har han lånat en dörr (?) från en kompis för att lära ungarna dyrka upp snabbt och effektivt. I en bisarr scen dyrkar Sussi upp dörren på en sekund. Clark försöker få ihop det med Alva och påstår i samma veva att han är världens största älskare samt att Jojje inte är en riktig kille utan en ”mikrofon”. Alva börjar dock få känslor för Samuel, trots att han gillar UFO:n. Pamela verkar ha tappat känslorna för Klimax och säger, lite kryptiskt, att killar kanske inte är ”hennes grej”. Birgitta och Charlie bråkar återigen om hur de dödat Ann-Sofi och måste gå till polisen men den här gången tjuvlyssnar Victoria. Hon går upp på sitt rum, skriver något i en bok. Eivor får stanna kvar på sjukhuset och Jackie låter Ulrika bli barnvakt åt lill-Klas. Larry masserar Janet för hårt eftersom han vill in i porerna. Som om de ändå inte har något bättre för sig bråkar Mimmi och Janet lite mer. Victoria snortar heroin och går upp på vattentornet för att ta livet av sig. Karlsson-Persson dundrar in på Jackies födelsedagsfest, som länge verkar stabil. Ernst dansar med Birgitta varpå Charlie blir svartsjuk samtidigt som Janet och Larry buggar loss. Det blir till att rusa till akuten för många på festen, eftersom Victoria har ”råkat ut för en olycka”. Under tiden dansar Larry med någon random tant (”Karin”) vilket leder till att Janet sopar till henne på käften. På akuten är Charlie deppigare än någonsin när han får veta att Victoria troligen hoppat från vattentornet. På den deppiga festen knallar polisen in för att hämta Janet eftersom hon lämnat huset med fotoboja. Det visar sig att Victoria är död. Charlie bryter ihop.

*

Pluspoäng till Pamela

Minuspoäng till Klimax

*

Noterat

– Victorias plötsliga självmord är en riktigt klassisk shocker, och att hon spelats av Johanna Sällström är spooky.

– Någon måste ha dragit av några lampor från seriens budget i den här säsongen för många inomhusscener är sjukt murkna.

– Ernst förklarar att Jackies mamma är norsk; därav hennes dialekt, som kommer och går.

Citat

”Lär av er syster, grabbar. Hon har hjärna där ni har potatismos.” / Larry

”Kling och Klang!” / Janet, om sin poliseskort.

”Är du riktigt klok?” / Jojje igen

*

tre kronor s7a04
Mimmi åker ur serien i en billig limousin på väg till Spanien.

Avsnitt 79M: Göransson. R: Mandoki. Alla är relativt deppiga över att Victoria är död. Jojje och Tanja gråter men i övrigt är det inte direkt någon som hoppar efter henne. Klimax vill kolla på tapeter med Pamela men hon är fortsatt torr och sysslar med att läsa på om företagsgrejer i och med att ”Reines städ” nu blivit Pamelas städ”. Eivor tycker att Kotten ska bry sig mer om sonen han just fick reda på att han har. Charlie hittar Victorias självmordslapp och vi hör hennes röst anklaga honom i en cheesy voice-over. Charlie bryter ihop än en gång. Pamela tror hon är lesbisk och avslöjar detta för Mimmi, som ser besvärad ut. Kassler pushar Birgitta om vilken tur ”den där Saarli” har. Eivor verkar vara mer eller mindre psycho vilket inte visar sig vara så konstigt när det visar sig att hon dejtar Sten Frisk som mött Jesus och nu sitter i ett fängelse där han frälst varenda fånge. Larry börjar flörta med Mimmi inne på ”börgern”. Hon får en idé, knäpper upp urringningen och börjar smöra för honom. När Clark och Tommy kommer hem och berättar om saken blir Janet milt sagt upprörd. I slutändan låser dock Mimmi in Janet och Larry i garaget och försöker frejma dom för inbrott. När polisen kommer haffas Janet återigen för fotbojebrott. Demokraternas partiledare Veronika Adamsson avgår, vilket framgår i en TV-sändning som talar om ”Liberalernas” Ulrika Lessner och frågan om kvinnor ens bör vara i politiken. Ernst firar med skumpa men Kotten tycker att ”Svante Persson, Anna Bresching och Morgan Brantevik” är minst lika bra kandidater som honom själv. Klimax försöker återigen hångla upp Pamela men hon berättar att hon är homosexuell istället. Bad ass-Kassler pushar Charlie fastän han är i sorg efter Victorias självmord. Klimax sitter och stirrar vid köksbordet och har svårt att smälta att Pamela är lesbisk. Mimmi har packat sina väskor och åker ur serien i en billig limousin på väg till Spanien. Hugo och Alva är ute på en kvällspromenad. De tittar upp mot stjärnorna och plötsligt lyser något ner på henne från skyn…!

*

Pluspoäng till: Mimmi, Pamela och Kassler; Mälarvikens bästa ”bad cop”. Charlie också, som tröst; han är nu officiellt den olyckligaste finnen i Mälarviken.

Noterat

– Arkiv X var verkligen populärt.

– Mimmis sorti är ännu ett intensivt slag mot serien.

Citat

Mimmi: Ja du vet hur man alltid tränger in saker längst in…
Larry: Du har plats för… stora grejer, då?

”Känns det inte sorgligt? Alla lämnar oss. Kent är i Australien och Reine i Ryssland och nu Mimmi i Spanien” / Gunvor sammanfattar sjunde säsongen.

”Du, hur känns det att se ut som julpynt? Och springa runt och leta efter en gran att hänga sig i?” / Janet till Mimmi

”Det hemska är att verkligheten ofta överträffar dikten. Tack för kaffet” / Kassler till Mimmi.

”Världens sexigaste skurgumma” / Klimax charmar Pamela

”Så fort man vänder ryggen till så är du ute och rastar hasselsnoken!” / Janet, drottning av kreativa one-liners.

”Du är ju inte klok” / Kotten till Eivor.

*

tre kronor s7a05
Eivors mystiska kärlekspastor är Sten Frisk

Avsnitt 80M: Monica Giselson. R: Thomas Kaiser. Pilla och Kaj återvänder från Rotterdam. Kaj väntar inte med att ha ett quality talk både med Alva och Jojje om Victorias död. Senare gör han sin Tre kronor-plikt och håller ett långt och oväntat välskrivet tal på hennes begravning. På håll spionerar Kassler, utan anledning. Birgitta får jobbet på sjukhuset man redan fattat att hon fått från första början. Janet kommer hem från häktet igen. Kassler säger att de bara har en chans kvar innan hon åker in igen för gott. Pamela fixar en deal åt sin nya firma på sjukhuset hos Jackie som först är skeptisk men efterhand ger vika eftersom hon, lite kryptiskt, säger att hon gillar Pamelas ”envishet”. Larry pratar med sina barn om hur man kan göra inbrott på deras skola och sno datorer. Kotten kommer hem och ser att Ulrika barnvaktar lill-Klas och blir en nervös kotte. Pamela försöker få kontakt med Klimax efter begravningen men han rullar iväg. Alva pratar om sitt potentiella UFO-siktande med Samuel som förstås sett samma sak. Hon är fortfarande skeptisk, så de cyklar till ett ”helt färskt” landningsmärke som han av någon anledning känner till men ändå inte tagit sig till förrän nu. De diskuterar vad de skulle göra om de träffade utomjordingar. Charlie är rekord-deppig och pratar i en monoton stämma om att det inte finns något att se fram emot och att han inte har något att ge. Birgitta försöker peppa honom, men han fortsätter mumla om att allt han gjort i sitt liv är fel och att han inte orkar längre. Birgitta har inget att säga. Kaj skrockar åt Hugo och Alva när de pratar om UFO:t de såg kvällen innan. Kotten gottar sig vid middagsbordet då han börjar förstå att han kan bli partiledare, men Jackie tycker det är en dålig idé. Det visar sig, vilket man redan listat ut, att Eivors mystiska kärlekspastor är Sten Frisk som har typ frälst ett helt fängelse och domderar över alla fångar medan Eivor och hennes frälsta vänner sjunger gospel. Därefter pratar han med Eivor om vilken ängel hon är, samt att han känner sig närmare herren än någonsin. Han frågar om hon vill ”stödja honom” genom att ”vara” med honom.  Samuel skojar synskt om att lill-Klas kanske är Kottens barn som han fått vid sidan av, kanske under hans tid på ungdomspartiet eller så. Clark och Tommy bryter sig in i skolan och stjäl datorer. Janet ger dom belöning i form av bajskluttsliknande mat som tydligen innehåller curry, korv och ”annat”. Samuel står vid sin stjärnkikare och tittar på gud-vet-vad när Kotten kommer in och pratar med honom om hans relation till Alva. Kotten går till familjen Karlsson-Persson just när Larry och Janet sitter och tittar på gamla hemvideoinspelningar. Larry tvingar Kotten att dricka en ”starkbärs”. Han kan inte tacka nej eftersom han då skulle vara en snobbig överklasstyp. Klimax och Pamela har en sen dejt på Mimmi Burger. Hon säger att hon saknat honom och kanske inte alls är lesbisk. De blir ihop igen, knepigt nog. Det visar sig att Kotten vill betala Larry sex tusen för att göra faderskapstest i hans ställe.

*

Pluspoäng till: Kaj!

*

Noterat

– Nu fem avsnitt in i sjunde säsongen kan jag säga att hon som spelar Eivor är en skådespelare så dålig att rollen inte når fram. Är hon störd eller normal? Svårt att veta. Per Ragnar går dock in i det Sten Frisk-mode han blev känd för och hammar upp rollen mer än någonsin.

– Pamela och Jackie verkar ha något på g.

– Ny smygreklam: Jackie har en tröja med gigantiskt Filippa K-tryck.

– Charlie har nu Vanhedens morgonrock från den allra första säsongen. Liksom Gustav Frank före honom är Birgittas män dömda att bära detta plagg. I avdelningen morgonrocksmysterium är detta åtminstone lite logiskt eftersom man kan tänka sig att hon skulle ha den kvar i huset.

– Kaj mycket skön att återse, fastän han har frisyr som om han duschat i Seinfelds lowflow-dusch.

Citat

Kotten: Det är väl inget fel på att vara politiker
Lill-Klas: HAHAHAHAHAHA
Ulrika: Ser du, han gillar dig!

”Nä mamma, den verkar inte ligga i den här busken heller” / Tommy utanför skolan, med Clark i mobilen, när en gubbe går förbi

”Har du något speciellt i kikaren eller?” / Kotten till Samuels om hans stjärnkikare/relation till Alva.

”Man to man? FJANT TO FJANT!” / Janet

*

tre kronor s7a06
Alva tycks bli tagen av utomjordingar.

Avsnitt 81M: Furuhagen (Vestergren) R: Kaiser. Birgitta har sin första dag på jobbet och har inte tid med depp-Charlie som zombieliknande sitter i soffan och mumlar om sina mardrömmar, där han är i domstol med Victoria och Kassler. Larry börjar dagen genom att dricka en kvarglömd slatt Zeunerts samt sjunga en improviserad sång om ”The Pizza Man” – detta eftersom han ska värma en lika kvarglömd pizza. Tyvärr är de stulna datorhårddiskarna i ugnen så han ”gratinerar” dom nästan. Janet gnäller på att han aldrig kommer igång med att sälja grejerna till Fixar-Frasse samt att Kotten utnyttjar honom. Sen har dom fotsex. Samuel och Ulrika ska ha FF – Kotten och Jackie säger okej, men inte förrän Kotten ritat ett streck på vodkaflaskan. Jojje försöker kommunicera med Charlie som passivt sitter vid frukostbordet och klämmer på en pipleksak. Han tycker Charlie ska prata med Kaj. Verner och Gunvor klagar hos Karlsson-Perssons över att de snott deras morgontidningar vilket de påstår är en lögn fastän de ligger över hela hallen. Janet kallar Gunvor för mops och försöker återigen slåss. Sussi är på vippen att bli mobbad på grund av sin kriminella familj så efter ett snack med Pamela snor hon tillbaka hårddiskarna och ger dom till sina nya klasskompisar som om de inte vet vart de kommer ifrån. Birgitta tycker att det är ”stressigt men kul” på jobbet och när Ernst kommer förbi och pratar om sin komatos-fru tänker hon på hur zombie-Charlie är likadan. Larry klär ut sig i kostym och låtsas att han är Kotten när han går till sjukhuset för att ge faderskapstest. Kaj och Charlie träffas på Delit. Kaj försöker idka hopp men Charlie väser som en annan Raskolnikov att Ann-Sofie ”inte kommer tillbaka”. Kassler sitter i telefon hela dagen och är besatt av att ta reda på något fuffens om familjen Bärnstens; till slut hittar han till Leif Rångebrandt från förra säsongen. Kotten genomför faderskapstestet men Kotten är ändå dissig mot Larry – samtidigt får Eivor reda på att Kotten fejkat faderskapsprovet genom att oerhört slumpmässigt prata med sjuksköterskan som tagit det. Larry klamapar sen in hos Charlie och säger förlåt för att han varit så taskig. Sen kommer han hem till ett hus i kaos eftersom Tommy och Clark håller på att köra ner Sussis huvud i handfatet. De anser att hon stulit från familjen, fastän hon lämnat tillbaka stöldgods. Abby och Tanja hånglar och tramsar på Delit; Tanja gör även en ”Spice Girl Sandwich” med banan, chili och lax. När Tanja och Jojje står och diskar slinker hon ner en black jack-kondom i hans bakficka och säger att hon vill ”göra det” ikväll efter festen. Han frågar om hon verkligen är säker på vad hon känner. Sussi gråter fejk-tårar i en stor badhandduk och säger till Larry att hon inte vill bo hemma längre. Samuel och Ulrikas fest går okej fram tills dess att Clark och Tommy klampar in. Samuel kastar ett glas saft (?) på honom. Den mystiske UFO-experten Doktor Roland är också där. Sten Frisk ringer till Eivor på jobbet och hon verkar lite osäker på om han är en bra kille eftersom han stalkat reda på vart hon jobbar. På festen lackar Jojje på Samuel (och doktor Roland) samt på Alva, som börjar bli lite full på rödvin; hon springer efter honom, varpå någon lägger något i hennes glas. Birgitta kommer hem från jobbet som en riktig muntergök och blir arg på att Charlie fortfarande är deprimerad på grund av mordet de genomförde på hans fru samt hans dotters självmord. Alva, nu drogad, rantar runt ensam i skogen när ett blått sken lyser upp alltihop. Klimax och Pamela kommer hem från festen och ska ”göra det” men det verkar som att hon är lesbisk ändå. Alva stirrar på det stora, blinkande ljuset och tycks bli tagen av utomjordingar.

*

Pluspoäng till: Larry, som faktiskt är en karismatisk karaktär på alla sätt. Gunvor.

*

Noterat

– Efter Pamelas lesbiska outande har hon enbart scener med kvinnliga karaktärer.

– Affischen med VM-hjältarna 1994 hänger fortfarande kvar på väggen, dock nu i Kasslers arbetsrum.

– Det vore väldigt uppenbart om den hittills okände ”doktor Roland” är den som drogar Alva.

*

Citat

Sussi: Hur ska jag kunna plugga här hemma? Ni snor dagstidningen, vi har en enda bok, vi har inget uppslagsverk, vi har ingenting!
Larry: Vi har en Guiness rekordbok!
Sussi: Från 83… och stulna hårddiskar i ugnen!

Birgitta: Varför säger du inget Charlie?
Charlie: Vafan ska ja säga? Du PRAATAR ju hela tiden!

”Dy ja e polis ingen jävla familjerådgivare!” / Kassler

”Visst. Och jag är doktor Spock” /  Samuel har knackig sci fi-koll för att vara UFO-besatt

”Jag saknar alla så jättemycket. Jag satt och tänkte på att livet har blitt så annorlunda. Det känns som om alla flytt härifrån och lämnat mig härifrån” / Gunvor sammanfattar återigen känslan av säsong 7

”Har ni fest eller?” /Tanja citerar sin samtids TV-reklamer.

”Hej du jag måste prata med dig. Jag tänkte på det här. Du, som är utslagen. Hur ser du på det här med klassamhälle?” / Alva till Clark.

*

tre kronor s7a7
Charlie blir avbruten i sitt grävande.

Avsnitt 82M: Karin Alvtegen-Lundgren. R: Kaiser. Alva ligger däckad i mitten av ett landningsfält. Kaj klampar in hos Bärnstens och gastar på en bakfull Jojje om att hon försvunnit. Det är stelt mellan Klimax och Pamela. Birgitta tycker han ska överväga att åka till Linköping ändå. Kotten blir föga förvånande nominerad till partiledare. Hans familj är inte entusiastisk eftersom de inte vill bli exponerade i media. Charlie är fortsatt deprimerad, bråkar med Birgitta om Ann-Sofies mord och får en örfil. Jojje, Tanja och Abby hittar Alva ute på fältet. Hon har konstiga märken i ansiktet och ropar att hon sett ett UFO på vägen till akuten. Larry vill uppmuntra Sussis pluggis-beteende så han har snott ett uppslagsverk till henne. Han säger dock att han hittat det på bokrean. Alva berättar för Tanja att hennes trosor sitter ut och in. Birgitta fattar att Eivor är ihop med Sten Frisk och blir orolig. Hon skvallrar om det för Jackie som tvekar på om de ska blanda sig i andras privatliv. Sen får Eivor ett blommogram från Sten Frisk och Jackie bestämmer sig för att ”den mannen är galen!”. Kotten får tillbaka Larrys faderskapstest och går med det till honom mycket stelt – det visar sig nämligen att Larry har HIV. Någon tjej har körts in till akuten och Pamela sitter vid hennes sida – som av en oerhörd slump är det en gammal vän från Pamelas innan-hon-var-säker-på-sin-sexualitet-tonår. Larry berättar för Janet att han har AIDS och hon tar det dåligt. Kassler klampar in hos Charlie för att pusha honom ännu mer om hur han mördat Ann-Sofie, samt Leif Rångebrandt som han ”slagit på säften”. Det leder nästan till en fight – istället sätter sig Kassler i bilen utanför för att spana i ”femtio timmar” i hopp om att Charlie ska göra ett misstag. Klimax vill ha mysmiddag med Pamela – ”tända ljus, vitt vin och räkor, fotmassage” – men de gör slut istället. Pilla föreslår för Kaj att Alva kanske blivit drogad – sen freakar hon över att Sten är med i tidningen och tycks leva loppan på fängelset. Eivor, Sten och lill-Klas träffas samtidigt i hans cell; de har ett slags långsamt kramkalas där Eivor nynnar en läskig sång. Clark och Tommy snor en moppe. Charlie dricker en flaska J&B, svär över Kassler och åker upp till vattentornet för att gräva upp Ann-Sofie, av någon anledning. Kassler har somnat i bilen och vaknar för sent. Innan Charlie hinner bli klar avbryts han dock av Tommy och Clark som fortsätter gräva och hittar liket.

Pluspoäng till: Pilla. Larry. Pamela. Kassler.

*

Noterat

– AIDS är väl inte nödvändigtvis samma sak som HIV?

– Clark snor samma gula moppe han körde omkring på i Avsnitt 77.

– Janet sitter och tittar på norska TV-såpan Sju systrar.

– Tanja har Spice Girls-tröja och Spice Girls-örhänge och är klädd helt i blått som en ”Smurfy Spice”. Året är 1997.

– För att vara helt rättvis så är Stens blommogram, om än superkristet, inte direkt psykopatiskt. Scenen framstår istället som om Jackie bara är avundsjuk.

Citat

”Du, du har redan gjort tillräckligt. Det bästa du kan leta reda på det är en dusch! Jag trodde jag kunde lita på dig Jojje” / Kaj

Larry: Coola ner er lite nu grabbar, brudar är liksom inte som andra killar
Clark: Du det där med blommor och bin, det lärde du mig om när jag var tio. Jag har fortfarande kvar tidningen.
Larry: Ja men det här är överkursen. Man kan liksom inte bara köra raka rör, pang på, rakt in i rödbetan.

Larry: Jag håller på att dö!
Janet: Ta en TREO då.

”Det är ju inte klokt!” / Pilla

*

tre kronor s7a8
Larry äter räkost direkt ur tuben med ett demoniskt leende.

Avsnitt 83M: Rundquist. R: Kaiser. Klimax ska åka till Linköping eftersom det ändå är slut med Pamela. Kotten ska vara med i en TV-debatt men oroar sig för att han är förkyld. Han påstår att han inte har några hemligheter för media, fastän han har en hemlig son med Eivor. Clark och Tommy berättar för Larry att de helt apropå sett Charlie gräva upp ett lik uppe vid vattentornet– Larry fattar galoppen, säger att de inte ska ”snacka om nånting alls”, sen äter han räkost direkt ur tuben med ett demoniskt leende. Alva är groggy efter sin UFO-upplevelse. Jojje tror det är Samuel som drogat henne. Kaj funderar och bestämmer sig för att fixa ett möte med Kassler. Kotten börjar se sig själv som nästa statsminister – Jackie undrar om han verkligen tänkt igenom sitt beslut. Kotten ger svar på tal genom att göra konstiga ljud och leka med maten. Larry och Clark går ut i skogen för att titta på Ann-Sofies lik. Kassler löser ett tjugotal av Mälarvikens inbrottsfall genom att öppna Karlsson-Perssons garage. När han ska anmäla Larry så hintar Larry istället att ”skogen kryllar av mask”. Därefter börjar Kassler gräva i Charlies trädgård samtidigt som Larry terroriserar Charlie genom att prata om maskar vid vattentornet. Eivor dubbelspelar Kotten genom att hota med att avslöja för hans familj att han har HIV fastän hon vet mycket väl att han inte har det. Det visar sig nämligen att inte heller Larry har HIV. Det var bara något Eivor ”lade till” i läkarrapportenAlla tycker det är skumt att Alva blev full så fort och de flesta tror att Samuel är boven i dramat. Alva är upprörd över att ingen tror på henne fastän hon själv inte berättat vad hon tror hänt henne. Hon har dock blivit besatt av UFO:n och läser böcker med Samuel. Kotten förklarar för Larry att de blivit utsatta för ett ”practical joke” och att han är fullt frisk. Janet nitar honom. Sten Frisk har ännu en creepy dejt med Eivor där han listar ut att hon har barn med Kotten. Pamela och Klimax har en extremt såsig göra slut-scen. Kassler dissar Alvas ”urande” om UFO:n. Birgitta undrar vad som hänt i Charlies uppgrävda trädgård och freakar sen över sin undertryckta mordskuld. Sten Frisk har sex med Eivor och gråter eftersom det var så längesen. Sen säger han att hon är ”utvald” att visa honom vägen ”härifrån till evigheten”. Kottens TV-debatt visar sig inte alls vara en TV-debatt utan en live-inspelning där han gör reklam för partiet med plåster över näsan från Janets snyting. Över eftertexterna sitter Klimax ensam och gråter på sitt rum till tonerna av Arvingarnas Pamela-låt.

*

Minuspoäng till: Kotten. Eivor. Bigitta

*

Noterat

– Demokraterna heter alltså Sveriges Demokratiska Parti (SDP). Awkward.

– Kassler har en egen, rafflande musiktemalåt. (Kassler’s Theme?)

– Zeunerts är nu den officiella produktplaceringen för serien. Såväl öl som cola i Mälarviken – always Zeunerts

– Tråkig sorti för Klimax. I och med Kajs och Pillas stand by-för-avgång-närvaro, Mimmis au-revoir och hans sorti känns det för övrigt som att de äldsta karaktärerna verkligen rymmer från serien nu.

Citat

”Vad är det han heter nu igen? Njursten.” / Clark

”Varför jag skulle fått HIV? För att jag tittat för mycket på Björnes magasin såklart. Vad trodde du?!” / Janet i telefon

”Varför han skulle gräva sin egen fru i sin trädgård? Ja, kanske för att det är tryggast att siita på egen toalett!” / Kassler i telefon

”Om jag inte kan gräva så kan jag inte hitta något lik” / Kassler är konsekvent

”Hon såg väl lite bättre ut som färskvara” / Larry om Ann-Sofies lik

”Är du fullständigt gaalen?” / Charlie. Passerar som en ”inte klok”-replik.

”Det kanske inte funkar att fiska med likmask” / Larry

*

*

tre kronor s7a9
Kassler psykar Charlie och Birgitta med ”kniven”.

Avsnitt 84M: Brundin. R: Richard Holm. Jojje undrar hur någon kan tro att Ann-Sofie är mördad och nedgrävd; Birgitta och Charlie ser besvärade ut. Kotten svär på en knäckemacka att han ska få tid över till familjen om han blir partiledare. Sussi freakar återigen på sin familj och kallar Tommy och Clark för ”lilla Jönssonligan”. Pamela berättar för Birgitta att hon är lesbisk. Hon vägrar tro det och tror hon behöver en psykolog. Eivor klampar in hos Pilla och Kaj för att hälsa från Sten, samt ge dom hans bok ”Jesus älskar alla barnen”. De är naturligtvis dissiga. Kotten får ett nytt faderskapstest från Eivor, som bokat tid hos familjerättsbyrån. Han freakar på henne på sjukhuset samtidigt som Jackie kommer in utan att tycka det är konstigt alls att han står med henne i ett enskilt rum på hennes arbetsplats. Alva drömmer drömmar om utomjordingar. Samuel tror att hon är ”utvald” av dom, eftersom hon är så söt. Han, hon och Tanja letar efter UFO-spår i Alvas trädgård varpå de hittar något och hon freakar. Sen berättar hon för Tanja att hon ”bara vet” att hon inte är oskuld längre och att någon låg med henne medan hon var drogad. Kotten och Eivor har ett möte med en konstig kvinna på familjerättsbyrån som säger ”Hoppsan Kerstin” när Kotten berättar att hans fru inte känner till lill-Klas genetik. Kassler försöker få tillstånd från ”Karl-Lennart” på överklagarmyndigheten att gräva upp Birgittas trädgård men blir nekad. Han mumlar att han ska ”lösa det på sitt eget sätt” medan han sätter tänderna i en hamburgare. Clark och Tommy snor Kottens bil. Birgitta och Pamela blir sams. Larry går till Charlie för att hjälpa honom fräta ner Ann-Sofies kropp med syra snodd från skolans kemisal. Han vill dock ha femtio papp för besväret. Kotten beslutar sig för att inte ställa upp i partiledarvalet på grund av det här med Eivor. Men det säger han förstås inte till Jackie, som istället övertygar honom via Ernst om att ställa upp ändå. Samuel och Alva är ute i Kajs trädgård och studerar landningsmärken. Kaj är trött och skeptisk. Sen föreslår han att Alva och Samuel inte ses mer. Pamela hänger med Jackie till stadsmissionen där hon volontärjobbar och svimmar nästan på grund av sin mystiskt svaga fysik. Charlie och Birgitta äter middag när Kassler klampar in för att psyka dom. Han håller ett poetiskt, finskt tal om kniven som mordredskap, hugger kökskniven i en tavla och lämnar dom paffa.

*

Pluspoäng till: Pamela, Sussi, Kassler, Kaj, Kotten

Minuspoäng till: Samuel

*

Noterat

– GRÄV, GRÄVA, GRÄVDE! Ordet att skoja om! Mask också.

– Kotten bidrar till Tre kronors innovativa morgonrocksmode med en blågrönrödvitrandig modell. Larry har en fulgulbrun variant.

– Pamela har känt sig ”flåsig” och ”andfådd” i flera avsnitt nu. Oklart varför än så länge.

– Kajs Chopin-skiva har nu hoppat över till familjen Korianders hushåll.

Citat

Janet: Du det där är min bröllopspresent
Larry: Aja men det är väl ändå preskriberat va?

Janet: Han har hamnat i dåligt sällskap
Clark: Farsan?
Janet: Poliser! Politiker! Kan inte gå annat än åt helvete!

Charlie: Hur mycket ska du ha? Tio tusen?
Larry: Tio papp! Driver du med mig? Hade vi bott i staterna hade det handlat om miljoner!
Charlie: Hur mycket ska du ha då?
Larry: Femti tusen
Charlie: Men så mycket pengar har jag inte!
Larry: Det har du säkert. Du får väl gräva lite. Det är ju du bra på!

”Men snälla du det där kan ju vem som helst åstadkomma med en blåslampa och lite fotavtryck” / Kaj, om landningsmärkena i hans trädgård.

”Säg inget, men Alva blev av med oskulden. Med en utomjording!” / Tanja

”Det låter inte kul att vara manipulerad” / Hugo, tolvåringen som fastnade i sexårsåldern.

”Jag är tillsammans med ett UFO” / Abby, om Tanja.

”En vanlig kniv kan bli ett mordredskap. Tänk så enkelt, va. Man behöver inte ens nån licens. Ingenting… det är bara att sticka till!” / Kasslers håller tal.

”Oh my God…” / Kaj.

*

tre kronor s7a010
Tanja förklarar för Alva hur man gör sängkammarblicken

Avsnitt 85M: Jacob Beck-Friis. R: Holm. Man har hittat ett lik i Mälarviken och Charlie blir kallad till bårhuset av Kassler för att identifiera det. Alva tror fortfarande att hon är utvald av utomjordingar – Kaj har beställt tid med psykolog. Psykologen visar sig vara en torr, sexfixerad tönt som äter kanelbullar och tror hon har dödsångest på grund av drogrelaterade hallucinationer. Tommy och Clark snor tio tusen av de femtio Larry fick av Charlie. De ska också sälja Kottens bil till någon random snubbe i solglasögon men det slutar med värsta biljakten med polisen istället. De blir i slutändan haffade. Tanja förklarar för Alva hur man gör sängkammarblicken. Ernst tycker Kotten ska spurta i sin kampanj genom att gå ut med ett helt obegriplig idé om ”värdesänka skatter”. Han har ordnat en intervju med Gunnar Palmmark, ”en av de stora”. Intervjun spelas in på Abby’s Deli – förstås! – vilket leder till att Abby får ”en idé” som går ut på att bakom Kottens rygg patetiskt visa upp skyltar för kameran. Pamela svimmar men är turligt nog redan på akuten och städar. På bårhuset visar det sig att kvinnoliket inte är Ann-Sofie utan någon random död brud, vilket gör att Charlie freakar som ingen någonsin freakat förut (på Kassler). Janet beställer saker från TV-shop för Charlies pengar – när hon får reda på att Larry utpressar honom blir hon extremt lycklig. Pilla försöker bonda med Eivor för att locka henne bort från Sten Frisk genom en stel middag. Pilla sjunger ännu en gång den satans låten från Säsong 2 med Hugo och Kaj på kör. Jackie lägger in Pamela på sjukan och vill göra ett ultraljudstest. Alva försöker göra sängkammarblicken på Samuel. Han undrar om hon fått något i ögat. Sen bestämmer de sig för att gå på bio och se den senaste Alien-filmen. Kassler berättar för Janet och Larry att deras söner är haffade och att de hamnar på ungdomsskola. Larry börjar gråta och Janet dumpar en bulldeg över huvudet på honom på grund av hans omanlighet. Pilla och Eivor börjar bråka om Sten. Kaj funderar på om Alva går på droger och tycker det känns fel att flytta till Rotterdam. Alva tjuvlyssnar i trappen. Birgitta är paranoid över Kassler och Charlie tar det coolt, tittar på Amadeus och säger att situationen är under kontroll. Hon ska gå till polisen men Charlie blir aggressiv och kallar henne kärring. Sen sopar han till henne så att hon blöder lite ketchupliknande fejk-näsblod. Hon sticker och han tar sig återigen för hjärtat i ångest.

*

Pluspoäng till: LARRY!
Minuspoäng till: Wifebeater-Charlie

*

Noterat

– Visste väl att det var något med Pamela

– Kotten får blommor från ”Dala-Demokraterna” – ett udda metaskämt?

– ”För din information…”, ”Du bör ej ringa mig hem!” – mycket svengelsk grammatik i det här avsnittet.

– Den senaste Alien-filmen är Alien Resurrection. Året är fortfarande 1997.

*

Citat

Kotten: DOM HAR SNOTT MIN BIL!
Larry: Kan dom inte ha lånat den då?

Larry: Skojar du?
Janet: Ser jag ut som Babben Larsson?

”Fan vi blåste snuten!” / Tommy

”Du är lite sugen på Samuel, va?” / Tanja

”Jag är inte sjuk i huvet!” / Alva

”Pappa tror jag är sjuk i huvudet!” / Alva

”Är det nån av dom här varelserna som liknar din pappa?” / Psykologen till Alva, om hennes utomjordiska möten.

”Din söte bagare!” / Janet

”Det vore så kul att sjunga dansband” / Eivor

*

tre kronor s7a011
Kotten bondar med lill-Klas.

Avsnitt 86M: Svensén. R: Holm. Det är stelt mellan Charlie och Birgitta och Jojje irriterar sig över att de har hemligheter. Larrys femtio tusen från Charlie har tagit slut på ett par dagar Kotten är uppe i det blå av sin troliga partiledarpost och säger ”Vad skulle kunna gå fel?” samtidigt som Eivor ringer och stalkar honom. Kassler lovar Kaj att Alva inte är någon knarkare (”tsånt tser man”) utan att hon bara har någon slags freudiansk hangup på Samuel samt att Kaj kan åka till Rotterdam utan problem. Eftersom kakburken bokstavligt talat är slut går Larry till Charlie för att pusha honom på mer pengar. Kotten söker upp Eivor och lill-Klas på en lekplats av någon anledning och börjar otippat bonda med dom. Tommy och Clark ska städa Kottens bil som kompensation för att de stulit den – istället snor de en verktygslåda ur bagaget. Clark får samtidigt syn på Pamela när hon lufsar in hos Jackie med en dammsugare, och erkänner för Tommy att han tycker hon är ”skitfin, såg du inte häcken?”. Alva tror hon vill göra slut med Jojje och har tjejsnack med Ulrika och Tanja. Pamela städar hos Korianders tillsammans med Jackie och sträcker sin axel. Jackie masserar henne och det ser ut som att hon verkligen gillar det. Kotten har ett möte med Ernst. Det visar sig att han är mycket besviken och Kotten tror han har listat ut det där med lill-Klas, men det är ”bara” det här att Jackies 40-årsdag gått på partiets pengar. Ernst är ändock sur.  Pamela försöker hångla upp Jackie, men misslyckas och så blir allt stelt. Jojje och Alva har ett diffust göra slut-samtal som leder till att de fortsätter vara tillsammans. Larry försöker muta Kassler med information om vart Ann-Sofie ligger begravd om han fixar så att bilstöldsåtalet mot Clark och Tommy läggs ner. Charlie har packat sin väska för att ”flytta”. Han berättar för Birgitta om allt, säger att det är ”tjört” och att han inte har mer pengar till Larry. Hon ger honom 22 tusen spänn som hon helt random råkar ha i ett brunt kuvert. Kaj och Alva blir sams och hon okejjar att de flyttar och lämnar henne ensam. Pilla och Eivor har ett mycket oproduktivt gräl om Sten. Jackie får via Clark reda på att Kottens bil stod parkerad vid familjerättsbyrån när de stal den. När hon pushar Kotten om det blir han sjukt nervös. Alva har ytterligare mardrömmar om ufon som kryper ner i hennes säng. Hon vaknar och kräks.

*

Pluspoäng till: Pamela och Jackie.
Minuspoäng till: Kotten

*

Noterat

– Oerhört lame mellanavsnitt

– Pamela och Jackie börjar nu kännas som en done deal

– Kotten lever i någon slags konstig förnekelse. Vad tror han ska hända här?

– Vart ska Charlie flytta?

– Kaj ur serien 😦

*

Citat

Clark: I vårt hus finns det bara ölburkar
Jackie: Ja men då skulle ni ju kunna panta, så ni slipper stjäla bilar.
Clark: Ja just det…
/ Casual small-talk mellan Clark och Jackie.

”Är det det minsta lurt i det här så sickar jag dig och din särring till sessenien!” / Kassler

”Vi har ju vissa utgifter också. Lotto, Loket, kabel-TV… och så ditt trista måltips som vi aldrig vinner nåt på” / Janet om hur fyrtio papp tagit slut på några dagar.

”Jag trodde vi skulle slippa knark i Mälarviken” / Kaj refererar till femte säsongen.

”Och skulle Alva missbruka något annat än soklaad så lovar jag att ringa dig på direkten” / Kassler till Kaj.

”Vem var det som drog in vem i vad, egentligen?” / Larry

”Tänk om ufosarna kunde komma och hämta upp han i en jättefarkost; så sugs han upp i en slang i värsta gapet såhär ba sssccchhh” / Tanja om Jojje.

”Tänkte att om du tröttnat på din kotte därhemma så kan ju alltid du och jag hitta på nånting” / Clark till Jackie.

*

tre kronor s7a012
Janet vill ha ”rock ‘n’ roll”.

Avsnitt 87M: Bergqvist. R: Holm. Kassler är på väg mot ett genombrott i fallet Charlie och har ett möte med de fem poliser som tycks jobba i Mälarviken. Familjen Karlsson-Persson ska fira att Janets fotboja åker av. Larry har köpt två limpor cigaretter åt henne. Janet säger att hon ska fira genom att ge sig själv ”en riktig bläcka”. Hon frågar Sussi om hon vill ha en öl; hon svarar genom att demonstrativt öppna en burk Fanta. Pamela har blivit likblek. Kaj, Pilla och Hugo ska slutligen flytta till Rotterdam. Demokraterna har sitt länge omtalade partistämma och Lennart Ekdal intervjuar Kotten för ”kanal 7” om ”Svante Perssons överraskande utspel i invandrarfrågan”. Charlie ska flytta Ann-Sofies lik mitt på ljusan dan, men Birgitta säger stopp. När Larry ska visa Kassler liket vid vattentornet så är det likväl försvunnet. Kotten blir föga förvånande partiledare för Sveriges Demokratiska Parti. Han håller ett tråkigt tal om att SDP ska ”återinföra de svenska traditionerna”. Pamela är rädd för att hon kanske har cancer. På Janets frihetsfest kommer alla hennes gamla polare, inklusive ”Spiken, Robban och Zorro”. Hon ropar att hon vill ha rock ‘n roll ikväll. Sussi tycker alla är vidriga och sover över hos Ulrika istället. Larry hittar på en Kotten-ramsa som hela festen skrålar. Ett tag senare knallar en skitförbannad Kassler in och snor med sig Larry ut till bilen. Det visar sig att det var Ernst som fick Svante Persson att göra bort sig och börja prata om invandrare. Kaj, Pilla och Hugo säger hej då och åker till Rotterdam i en bölig scen med Alva (de får även specialmackor av Abby och Tanja). Efter sitt möte med Kassler går Larry till Charlie för att pusha honom om vart Ann-Sofie ligger. Han blir tokig och säger att han inte rört henne. Jackie hittar något mystiskt på Pamelas ultraljud. Janets från början utspårade fest spårar ut lite mer när hon börjar slåss med random blond brud hon kallar för ”tjackjoker”. Birgitta och Jojje kommer hem till ett hus där bordet står dukat och Rena Rama Rolf är på TV men Charlie är spårlöst försvunnen. Han är ute i skogen med Larry, på jakt efter Ann-Sofies lik. Larry skojar om att hon kanske blivit en zombie. Kotten är ”lite salongsberusad” efter partikongressen och går till sjukhuset med blommor som han av någon anledning ger till Eivor som han i berusning börjar sniffa på. En polisbuss anländer till Janets fest. Hon beväpnar sig med en spade. Men poliserna haffar henne förstås; Clark lägger en smällare i polisbilens framsäte och Janet skrattar dekadent medan hon ligger raklång i baksätet med huvudet ute ur bilen. Sussi deppar om det hela med Ulrika och önskar hon blivit född i en annan familj. Jackie berättar för Pamela att hon har ett medfött hjärtfel och att hon behöver operation. Hon börjar böla. En totalpackad Kotten nojsar med Eivor bakom ett skynke, men hon säger ifrån eftersom det inte känns rätt. Sen tar han henne på brösten och säger att han är oerhört attraherad av henne. Det verkar vara de magiska orden för de ”gör det” bakom nämnda skynke. Alva konstaterar att hon är gravid. Uppe vid vattentornet lackar Charlie ut på Larry som inte kan hålla käften. Till slut hittar de dock liket – Charlie börjar gräva, Larry slinker iväg och Kassler dyker segervisst upp och frågar om han ”letar mask igen”. Charlie ser sig omkring men polisen är överallt och han är tagen på barast tänkbara gärning. Kassler stannar kvar en stund vid platsen och känner doften av seger.

*

Pluspoäng till: Larry, en ovanligt fint formulerad karaktär. Kassler också. Good going Kassler.
Minuspoäng till: Kotten

*

Noterat:

– En ganska anonym säsongsavslutning, när allt kommer omkring.

– Hur många gånger kan man skämta om orden ”gräv” och ”mask”?

– Ett sånt där avsnitt där det växlar mellan dag och kväll.

– Karlsson-Perssons och Korianders bor tydligen på samma gata.

– Det finns ingen ursäkt till att Kassler inte hittade liket på en gång.

– Kaj, seriens kanske bästa karaktär, lämnar serien ihop med Kaj och Hugo. Nu är bara Birgitta, Abby, Eivor, Verner och VM-affischen kvar från första säsongen.

– Svante Persson vill stoppa invandringen. Sveriges Demokratiska Parti (SDP) heter alltså partiet. Som vill värna om traditionerna och få landet på fötter igen. Spooky.

*

Citat:

”Sexton år. Gravid. Med ett UFO!” / Alva konstaterar läget.

”Jag ska anmäla er för hemfridsbrott!” / Janet har koll på säsong 4.

”Släpp spaden!” / Snut till Janet

”Kom då din lille fjant så ska jag kuva om dig till Lill-Babs!” / Janet till snut

”Har ni trevligt, era svin?” / Kassler

”Be han dra hem till mumindalen, va” / Janet till Larry, angående Kassler

”Tack ska du ha, Bettan!” / Janet till random kvinna som eventuellt heter Bettan.

”Ja det är en jävligt bra förklaring. Ann-Sofie Bärnsten har blivit ett spöke. Vad ska vi göra då? Ringa Gååstbusters?” / Kassler

”Var är du? Kom och gräv!” / Charlie

”Är du frisk i huvet, Birgitta?” / Charlie manifesterar ”frisk” som det nya ”klok”.

*

10 lärdomar från Säsong 7

1. Ut och in-vända underkläder är bevis för samlag med utomjordingar.

2. Det är lätt att glömma bort vart man grävt ner ett lik, och lika svårt för en polisstyrka att efter vägbeskrivning hitta gropen mitt på ljusa dagen.

3. Om du är en galning blir du inte mindre galen av att bli religiös.

4. Om du har fotboja har du tre chanser att bryta mot reglerna även om du bara har en.

5. TREO hjälper om du är döende, samt även mot ångesten du får när du dödat din bästa kompis.

6. Man ska inte lita på ett politiskt parti med ett namn som Sveriges Demokratiska Parti (SDP).

7. Allting går att sno.

8. ”Sängkammarblicken” fungerar sådär som förföringsknep.

9. Hjärtfel och homosexualitet går hand i hand.

10. Efter tre år och sju säsonger är det klokt att hoppa av en TV-såpa, om du så måste göra det från vattentornet.

*
Statistik efter sjunde säsongen

1. Kaj – 23
2. Kenta – 22
3. Gunvor – 17 (16)
4. Agneta & Lena – 16
5. Pamela – 15 (10)
6. Taggen 12 (12)
7. Verner 7 (7)
8. Klimax, Pilla – 6
9. Pilla Bamse Klimax Reine Mimmi – 5
10. Alva Tanja Kassler – 4
11. Larry – 3
12. Abby – 2
13. Hugo Victoria, Jackie, Sussi – 1

Kaj lämnar serien som den officiellt bästa karaktären än (enligt mina högst vetenskapliga kalkyler). Pamela är dock en ambitiös konkurrent. Stark start också för Larry och bra spurt från Kassler. Deras ställning kan dock förändras i och med deras deltagande i ”Säsong 8 – Korianderkrisen”.

*

Tre kronor (huvudsida)

Annonser